vineri, 11 octombrie 2013

De ce practic (si iubesc) tenisul


Pentru mine, tenisul este mai mult decat un sport. Este un mod de viata pe care am ajuns sa il iubesc. "Idila" a inceput in copilarie, cand se poate spune ca mi-am facut initierea in tainele tenisului, practicandu-l in mod organizat timp de aproape doi ani. Printr-o combinatie de antrenament si pasiune, am devenit cel mai bun tenisman din grupa, insa costurile ridicate si obligatiile scolare mi-au curmat visul de a-l detrona pe Pete Sampras de pe primul loc al clasamentului ATP.

Orice sport este o intrecere. Insa chiar mai mult decat alte sporturi, tenisul este o intrecere totala. Pe de o parte cu tine insuti, pe de alta cu adversarul tau. Dupa parerea mea, cu doza de subiectivitate de rigoare, tenisul este cel mai complex sport, deoarece pretinde de la jucator atat o foarte buna pregatire fizica, cat si extrem de multa disciplina mentala. Unii compara tenisul cu sahul, din acest punct de vedere, si nu cred ca sunt departe de adevar, pentru ca si pe terenul de tenis trebuie sa intri cu o strategie, sa gandesti in avans urmatoarele "mutari", sa iti adaptezi dinamica la stilul adversarului, sa fii calm dar si sa stii cand sa dai lovitura de gratie. Am spus si o competitie cu tine insuti, fiindca nobletea acestui sport minunat este ca el scoate la iveala tot ce avem mai bun, dar si mai putin flatant in noi, facandu-ne sa crestem constant. Resurse de energie si creativitate pe care nu le banuiai pot veni "la viata" in timpul unui meci incins. Sau, dimpotriva, o lipsa de concentrare, o autodisciplina precara, te pot costa oricand o partida... Cum spunea Edmund Hillary, cuceritorul Everestului, "Nu cuceresti muntele, ci pe tine insuti." Cred ca este o maxima care se potriveste de minune tenisului.


In urma cu patru ani, am inceput sa joc constant in turnee de amatori - "for the fun of it", si pentru ca ador competitia. Adrenalina si entuziasmul mi-au facut bine, insa au existat si momente de trista amintire. Unul dintre ele a fost un esec suferit cu 4-6, 0-6, in fata unui adversar de... 70 de ani! Cum a fost posibil? Ei bine, pe atunci aveam 10 kilograme in plus, in seara precedenta iesisem cu prietenii si depasisem limita legala, ca sa spun asa, iar in ziua meciului vremea era caniculara, in jur de 35 de grade. Infrangerea a fost un wake up call, un semnal de alarma, care m-a determinat sa ma reapuc de sala si de jogging, schimbandu-mi total stilul de viata. Este inca un motiv pentru care iubesc tenisul, pentru ca te invata ca nu poti trisa sau trata cu superficialitate sportul. Cine nu este onest, sufera pe propria piele consecintele. Tenisul te face sa te uiti in oglinda, si sa iti vezi defectele, asa cum sunt ele. Si nu doar atat: sa le corectezi.

In plus, tenisul este o comunitate, un stil, o cultura, un mediu placut. Prin intermediul lui, mi-am facut o gramada de prieteni, cu unii dintre ei ramanand in relatii chiar si in afara terenului. Iubesc faptul ca tenisul uneste indivizi din cele mai diverse medii, dar care au in comun civilizatia si dragostea pentru joc, si ca in fata lui toti suntem egali. Iubesc faptul ca uneori intr-un meci dramatic, in care ai pierdut la tiebreak, tocmai ai castigat un prieten pe viata. Tot prin tenis, am cunoscut oameni importanti din mass media si sport, iar acest lucru m-a ajutat inclusiv in afaceri.

Pentru a-l cita pe Vince Lombardi, "Aratati-mi un tip care se impaca cu infrangerea, si o sa va arat un loser." Pana acum, am 3 finale la amatori, toate pierdute, si in fiecare zi dorinta de autodepasire nu face decat sa sporeasca. Nu ma las pana nu aduc trofeul acasa!

Cred sincer ca daca tenisul nu era inventat, umanitatea ar fi fost mult mai saraca. Sunt recunoscator pentru el, si sunt sigur ca jucatorii de tenis ma inteleg ca atunci cand ii vad in actiune pe Djokovic & Co., ambitia si emulatia ma fac sa programez imediat un meci cu prietenii din circuit, pentru a-mi imbunatati tehnica, dar si pentru a ma distra.

In concluzie, tenisul este unul dintre cele mai mari castiguri din viata mea. Un catalizator pentru o viata sanatoasa, o distractie civilizata si nobila, dar si un instrument zilnic de imbunatatire, atat ca sportiv, fie el si amator, cat si ca om.

In weekend-ul acesta voi participa in premiera la Cupa Bloggerilor, o noua poveste in cariera mea de tenismen amator:))

Bloggers Open 2013 este un eveniment organizat de GM Tennis si susținut de Orange, Sony Mobile si Sarto Made to Measure.


joi, 26 septembrie 2013

Gareth Bale - Anatomia unui transfer


Fotbalistii nu mai sunt jucatori, sunt produse. ~ Michel Platini, presedinte UEFA

La inceputul acestei toamne, Real Madrid a zguduit piata cu cel mai important transfer din sportul mondial, capturandu-l pe galezul Gareth Bale (24 de ani) de la Tottenham, pentru fabuloasa suma de 100 de milioane de euro, care face din Bale cel mai scump fotbalist din istorie.

Pentru Real Madrid si presedintele ei Florentino Perez, un afacerist pur-sange, transferul lui Bale este insa mai mult decat despre fotbal. Este despre vanzari de tricouri, despre drepturi de imagine, despre contracte comerciale si amicale de lux, despre contracte TV. Cu alte cuvinte, despre brandul Bale si exploatarea lui la cel mai inalt nivel. Asa au stat lucrurile din 2000 incoace, de cand Perez a inaugurat politica “galactica”, una care i-a mai inclus, printre altii, pe Luis Figo, Zinedine Zidane, Ronaldo, David Beckham si Cristiano Ronaldo. Bale este cel mai recent “poster boy” pentru masina de facut bani a Realului, brand evaluat recent de Forbes la 3.4 miliarde de dolari.

Transferul lui Bale pe “Bernabeu” si ratiunile lui comerciale pot fi intelese mai bine daca ii includem in ecuatie pe sponsorii gruparii spaniole, dar si ai rivalei de moarte Barcelona. In aceasta vara, potrivit BBC, la putina vreme dupa ce catalanii l-au transferat pe superstarul brazilian Neymar, acestia au semnat un nou contract de sponsorizare cu Panasonic, deja unul dintre sponsorii sud-americanului. Prin aceasta mutare, Barca si-a asigurat asadar inclusiv fidelitatea de milioane de euro a unui partener global, cu o larga baza de clienti.

Achizitia galezului de 24 de ani este raspunsul perfect la captura lui Neymar, atat pe teren cat si comercial, si pare sa urmeze acelasi tipar, daca ne gandim ca fostul director sportiv al Realului, Arrigo Sacchi, a descris transferul lui Bale drept “o operatiune comerciala”, adaugand: “Cred ca Real Madrid, prin sponsorii sai, a decis sa cumpere un jucator britanic.” O declaratie foarte interesanta, si cu certitudine ancorata in realitate: potrivit expertilor, Perez vrea sa profite de appeal-ul global al Premier League - in special in Asia si in SUA. Paranteza importanta, inaintea mutarii pe “Bernabeu”, Bale a fost ales imaginea Premier League de catre NBC, atunci cand gigantul TV si-a promovat noul deal TV pentru campionatul Angliei pe posterele din Times Square, New York. O figura recunoscuta global, Bale este asteptat cu bratele deschise la iarna, pentru un amical de lux, si in Dubai, tara de origine a Emirates, sponsorii principali ai lui Real Madrid.

Si daca pentru neinitiati transferul record al lui Gareth Bale la Real este rupt de realitate, pentru profesionistii din sport si din marketingul sportiv, lucrurile stau invers. Asa cum au subliniat expertii, transferul lui Bale nu este despre abilitatea sa pe teren, una incontestabila. Ci despre comert, si o declaratie destinata lumii ca Real ramane cea mai mare forta fotbalistica a planetei. In plus, sunt bani pe care Madrid si-i permite (venituri de 686 milioane $ in 2012-13), gratie contractelor TV negociate si masinariei de marketing pe care o detine. Cu inca un superstar (Bale) in echipa, totul va fi mai scump pe “Bernabeu”: de la fularul “blanco”, la preturile percepute sponsorilor.

Bale face o avere din drepturile de imagine

Transferul la Real este o mina de aur pentru Bale nu doar prin prisma faimei sau a contractului de 10 milioane de euro pe sezon pe care il va incasa. Galezul va face o avere si din drepturile de imagine.

Odata cu dezvoltarea sportului intr-o afacere globala, importanta drepturilor de imagine ca unealta de marketing pentru a promova si “vinde” sportivii si echipele a devenit o industrie uriasa. Este suficient sa ne gandim la David Beckham, Cristiano Ronaldo si acum Gareth Bale, pentru a realiza castigurile masive realizate de acestia din folosirea imaginii lor pentru a vinde orice - de la lenjerie intima la ghete de fotbal.

“Sportivii si sportivele au realizat potentialul dezvoltarii drepturilor lor de imagine”, spune Nigel Currie, expert pe probleme de brand sportiv la Brand Rapport. “Daca faima dureaza, aceste drepturi aduc castiguri substantiale. Drepturile de imagine sunt orice poate fi atribuit sau legat de o personalitate. Cel mai evident este numele. Daca te cheama Gareth Bale, si numele tau este pe un tricou, ai un drept intelectual legat de asta.”

Si-a inregistrat gestul pe care il face la gol

Potrivit intelegerii dintre cele doua parti, clubul spaniol si-a asigurat 50% din drepturile de imagine ale lui Bale, si spera ca inclusiv cu ajutorul lor sa isi mai reduca datoria de peste 600 de milioane de euro pe care o inregistreaza, nu in ultimul rand prin vanzarea de tricouri cu numarul 11 pe pietele din Asia.

De asemenea, dovada ca are consilieri de business buni, Bale si-a inclus in drepturile de imagine si gestul in forma de inima pe care il face atunci cand inscrie un gol, denumit “Eleven of Hearts” si devenit intre timp logo inregistrat. Galezul calca astfel pe urmele lui Cristiano Ronaldo, cu al sau “CR7”.

“Daca McDonald’s va lansa o figurina Gareth Bale, drepturile de imagine ale lui Bale vor intra in joc, iar el si clubul vor imparti incasarile.”, explica Andy Brown, editor la revista World Sports Law Report..

“Marcile inregistrate sunt putin diferite. Ele nu au de-a face cu imaginea sportivului ca atare, ci pot fi o actiune unica, o celebrare a golului sau un slogan, printre altele. Dar vorbim de ceva inrudit cu drepturile de imagine, si daca un joc video iese pe piata in care un personaj face acel gest cu mana, Bale va putea spune ca se refera la el si va putea cere compensatii.”

marți, 27 august 2013

Google Glass, gadgetul care va schimba felul cum consumam sportul


Imaginati-va un viitor in care veti vedea un meci pe stadion sau intr-o arena, si veti putea achizitiona bilete pentru partida retur, sau meciul urmator al favoritilor, instantaneu prin intermediul ochelarilor pe care ii purtati. Ori veti cumpara, intr-un moment de fericire, tricoul jucatorului care a punctat in ultima secunda, fara nici un efort. Sau veti putea posta imediat un tweet, cu ajutorul unei comenzi vocale, fara sa mai fie nevoie sa scoateti telefonul si sa incepeti sa tastati, moment in care (conform legilor lui Murphy) veti pierde cea mai importanta faza a jocului. Nu mai vorbim de inregistrari, interactionat cu alti fani / prieteni sau vazut reluari in timp real, si nu pe tabela stadionului, ci “la purtator”.

Posibilitatile sunt cu adevarat infinite, iar viitorul despre care va vorbim nu este atat de departe. Dar sa revenim, pentru ca probabil ati ramas blocati la “prin intermediul ochelarilor pe care ii purtati”. Google Glass, caci despre ei este vorba, sunt noua senzatie a tehnologiei, in Statele Unite si nu numai. Si ca sa va convingeti despre ce vorbim, vizionati urmatorul filmulet de prezentare:


Asa cum nici despre Google nu s-a stiut la vremea aparitiei lui in ce fel va schimba lumea, nici in cazul Google Glass nu exista un model de dezvoltare batut in cuie. Dar, ca si in cazul Android, libertatea pe care Google le-o acorda dezvoltatorilor va fi probabil cheia succesului. Iar expertii preconizeaza ca, in urmatorii ani, ochelarii Google (extrem de usori si de discreti) vor cuceri planeta. Deja, celebra companie a lansat o editie pentru dezvoltatori, care costa 1500 de dolari, in vreme ce versiunea de larg consum este asteptata la sfarsitul lui 2013, inceputul lui 2014, pentru un pret ceva mai mic.

Ok, dar unde intra sportul si marketingul sportiv in ecuatie? Ei bine, asa cum spuneam, specialistii prognozeaza ca noua unealta (in sine, un calculator performant si mobil) va fi utilizata in cele mai variate domenii, de la educatie, la medicina si... sport. Si asa ajungem la partea care ne intereseaza. Fara indoiala ca exista multi sceptici, care nu vad cum ar putea sa poarte asa ceva, sau cum le va fi de folos. Tineti insa minte ca Google este un trend-setter si ca, practic, ne influenteaza viata intr-o multime de feluri: de la motorul de cautare (indispensabil pentru vasta majoritate a romanilor si nu numai), la YouTube, Gmail etc.

O noua perspectiva pentru fani

Dar sa revenim. Google Glass inseamna, in primul rand, o noua perspectiva pentru fanii sporturilor, indiferent ca vorbim de tenis, fotbal american, atletism, hochei sau raliuri. Ganditi-va cum ar fi sa vedeti lovitura castigatoare din ochii unui Rafael Nadal, intr-o finala la Roland Garros. Deja, acest lucru nu mai este de domeniul fanteziei. Americanca Bethanie Mattek a folosit acum nici doua luni Google Glasses atunci cand s-a antrenat la Wimbledon, in vreme ce Victor Oladipo i-a purtat cu ocazia Draft-ului NBA, ambii creand o mare valva in jurul produsului.


Practic - si comparatia cu camerele montate pe motocicletele din MotoGP este un pic fortata - Google Glass vor aduce o noua perspectiva pentru fani, pe langa contentul suplimentar de care vorbeam mai devreme. Ceva in stilul camerelor first-person din jocurile video de nisa, adica o perspectiva vizuala si auditiva unica si un acces fara precedent pe terenul de joc, in focul actiunii, pentru fanii si jurnalistii care vor vedea desfasurarea partidei prin ochii sportivului.

Potrivit Google, “Potentialul lui Glass in sport este imens, putand face legatura intre sportivi, antrenori si fani pe cai noi. Lui Bethanie i-a permis sa surprinda loviturile din punctul ei de vedere, si sa le impartaseasca antrenorilor sai, pentru a-i sugera imbunatatiri si alternative. Dar a si ajutat-o sa caute retete si sa isi perfectioneze gatitul, ceea ce e important pentru un sportiv care are restrictii alimentare.”

Marketingul sportiv, revolutionat

Asa cum spunea Jerry Seinfeld, “Oamenii nu vor sa vada ce e la televizor, ci ce altceva e la televizor”, si din acest punct de vedere Google Glass promit sa revolutioneze sportul asa cum il cunoastem azi - de la transmisiile TV, la reclame, marketing si asa mai departe. Deja, se vorbeste despre faptul ca echipele sau ligile vor putea vinde pachete cu perspectiva unui anumit superstar, sau reclame virtuale aplicate pe ceea ce va vedea consumatorul.

In ce priveste temerea ca asemenea imixtiuni in vizionarea partidei vor avea efecte negative, studiile au aratat ca nu exista riscuri, nici pentru fani, nici pentru performanta sportivilor care ar urma sa poarte astfel de aparate. Dimpotriva. Ceea ce inseamna ca loviturile “POV” (de la Point Of View) vor deveni tot mai intalnite, in stilul micro-camerelor montate azi de broadcasteri.

Privind mai departe, implicarea fanilor va fi sporita nu doar de perspectiva unica si individuala de care se vor bucura, ci si de date precum puterea cu care a lovit sportivul o minge, care ar putea fi transmisa printr-o vibratie (in stilul seriei FIFA), sau pulsul pe care il avea si asa mai departe. Totul, branduit.

Si daca credeti ca asa ceva nu are cum sa ajunga in Romania, uitati-va doar la “epidemia” de iPhone-uri si de tablete de pe piata. Gadgeturile devin din ce in ce mai ieftine, din ce in ce mai portabile, si din ce in ce mai convenabile pentru publicul larg, inclusiv cel consumator de sport.

Una peste alta, viitorul incepe azi. Iar cine nu se adapteaza si nu construieste pe bazele oferite de noul val tehnologic, probabil nu va supravietui. Nici in sport, dar nici in marketingul sportiv. Posibilitatile Google Glass - de entertainment, dar si de monetizare - sunt infinite.

Va lasam in compania a doua clipuri care ofera o idee despre acuitatea, si potentialul, Google Glass in sport: