sâmbătă, 13 aprilie 2013

Sportivii care au pierdut tot - Ghid de supravietuire


3 din 5 fotbalisti din Premier League sunt in pragul falimentului la 5 ani dupa ce isi agata ghetele in cui. La doi ani dupa retragere, 78% din fostii jucatori din NFL sunt faliti sau au probleme financiare, iar 60% din fostii jucatori din NBA sunt faliti la cinci ani de la retragere. Despre romani, ce sa mai vorbim?

Englezii numesc o ascensiune fulminanta "rags to riches", insa, in cazul sportivilor care dau faliment desi au castigat venituri fabuloase, aceasta se transforma in "riches to rags", de la salarii de milioane la zdrente. Postul britanic BBC a realizat recent un reportaj despre fotbalistii care au pierdut totul. Unul dintre acestia este Lee Hendrie, considerat unul dintre cei mai buni jucatori de la finele anilor '90. Hendrie, care castiga la apogeul carierei peste 30.000 de lire pe saptamana, a ajuns acum la 35 de ani si falit, dupa ce a incercat in doua randuri sa se sinucida. "Ma intreb cum am reusit sa cheltui atatia bani. Cred ca te obisnuiesti cu lucrurile frumoase ale vietii. Poti face lucruri pe care omul obisnuit nu poate. Masini frumoase, case frumoase, vacante si haine de firma. Toate sunt usor de obtinut cand ai banii.", spune Hendrie, care acum joaca pentru o echipa de amatori. "Totusi, nu se poate spune ca am pariat banii sau ca nu m-a interesat ce fac cu ei. Intentia mea a fost sa am grija de familia mea si sa ii investesc. Insa pe parcurs am avut un divort care m-a lovit puternic la portofel, apoi am cumparat case care s-au dovedit investitii proaste si nu le-am putut vinde. Se parea ca nici unul dintre sfatuitorii mei nu mai avea raspunsuri, asa ca nu am avut la cine sa apelez pentru ajutor", conchide Hendrie.

Toti sportivii sunt vulnerabili

Daca ne uitam si la cazurile lui Paul Gascoigne sau George Best, ultimul care a risipit 100 de milioane de dolari acumulate in cariera, murind finalmente din cauza alcoolului, s-ar parea ca avem de-a face cu un tipar. "Am cheltuit o gramada de bani pe bautura, femei, si masini rapide. Restul banilor i-am aruncat pe geam.", a spus Best.


Insa microbul falimentului se aplica, fara exceptie, tuturor sportivilor, iar cauzele sunt multiple. Anul trecut, postul american ESPN a realizat un documentar, "Broke" ("Falit"), dedicat exact acestui fenomen, in care a pus o intrebare simpla: de ce atletii cu salarii uriase dau gres dupa terminarea carierei? Ceea ce a rezultat a fost o serie de inteviuri cu fosti jucatori, dar si cu experti in finante si sport. Potrivit acestora, cauza principala este ca majoritatea sportivilor devin profesionisti la 20 de ani, de cele mai multe ori fara a face o facultate. Fara o educatie financiara si fara a face banii ca un afacerist, sportivii sunt prada usoara pentru diverse tentatii (achizitii extravagante, ca bijuterii, masini, case, etc.), dar si pentru impresari si presedinti lacomi. Si asta deoarece cultura sportului in care se misca, fie ca vorbim de fotbal, tenis, sau baschet, incurajeaza excesele. Asa cum au remarcat realizatorii "Broke", cand ii pui in brate unui tanar de 22 de ani cateva zeci de mii sau sute de mii de dolari, acesta ii va cheltui, pentru ca nu este la varsta planurilor pe termen lung. Insa nu vorbim doar despre cheltuieli pe obiecte de lux - raza deciziilor gresite este extrem de larga - de la jocuri de noroc, la taxe mari, cheltuieli pe avocati, investitii nerentabile in restaurante sau case de productie, spalatorii de masini etc. Nu in ultimul rand, vorbim despre doleantele celor dragi. In cuvintele lui Germ Edwards, un fost jucator de fotbal american ajuns consilier sportiv, "Este greu sa le spui nu oamenilor pe care ii iubesti."

Morala lui "Broke" este una interesanta: da, sportivii cheltuie banii prosteste, dar acesta nu este singurul motiv. Ci si lipsa de experienta, tineretea, dragostea pentru familie sau o investitie nepotrivita.

Cl. Raducanu, Chivu si Tyson - falimentari

Lumea sportului ne ofera o multime de falimente celebre. Si asta pentru ca nu toti au know how-ul de afacerist al unui Gica Popescu. Fost golgheter al Romaniei, Claudiu Raducanu este "campionul-campionilor" la capitolul decizii neinspirate. Desi a strans bani buni in perioada jucata in Spania, "Blocnotes" i-a aruncat pe toti pe apa sambetei, trecand o mare parte din avere pe numele fostei soacre. Si fratii Simion, campioni la box in vremurile bune, si-au depasit limita de credit, fiind acum in anonimat. Fotbalistul Cristi Chivu, care castiga la un moment dat la Inter 5.5 milioane de euro, nu s-a dovedit la fel de prolific in afaceri, desi si-a incercat mana in cluburi, turism, magazine de haine, imobiliare si transporturi de marfa. Firmele lui Chivu, conduse de mama si de sora acestuia, au intrat in faliment, iar afacerea sa din imobiliare a acumulat datorii de 3 milioane de euro.

Alte falimente celebre in sport:

Marion Jones - castiga 7 milioane de $ anual, dar a fost suspendata pentru dopaj, si-a pierdut cele 3 titluri olimpice, toti banii, si a facut 6 luni de puscarie
Bjorn Borg - Fostul nr. 1 mondial a pierdut venituri de 4 milioane de dolari anual. A avut o incercare nereusita de a lansa o linie de imbracaminte
Arantxa Sanchez Vicario - Fosta tenismena sustine ca parintii ei i-au cheltuit toate cele 60 de milioane de dolari stranse in cariera
Evander Holyfield - Desi a castigat 250 mil. $, in cariera, campionul la box a izbutit cumva sa dea faliment, dupa ce a investit in afaceri neprofitabile si din cauza pensiei alimentare pentru cei 11 copii ai sai
Mike Tyson - alt campion la box, si la facut praf bani. Desi a facut 400 de milioane de dolari, Tyson mai detine acum doar tatuajul de pe fata lui. In vremurile bune a comandat o cada de 2.3 milioane de dolari. In cel mai negru moment, valora sub 700 de dolari!

Faima este temporara...

Indiferent cate goluri sau puncte marcheaza, sau cati fani aduc la stadion, daca sportivii nu isi chivernisesc banii, si nu au parte de consiliere profesionista, rezultatul este ruina. Peter Kelsey, consilier al unor persoane instarite, printre care fotbalisti si prezentatori TV, le atrage atentia clientilor ca faima si bunastarea sunt de regula temporare. "Le spun ca nu isi vor putea prelungi carierele atat cat isi doresc si ca planificarea financiara este esentiala, dar realitatea este dificil de acceptat. Fotbalistii nu sunt atat de bine educati ca alti oameni bogati si au si modele proaste, ceea ce naste probleme."

.... Planificarea, esentiala

Pentru un sportiv profesionist, strategia de "exit" este importanta, chiar vitala. Ea ar trebui sa fie gandita la mijlocul carierei, deoarece putini au norocul sa isi aleaga momentul iesirii din scena, iar si mai putini sa ramana in domeniu - ca antrenor, comentator sau vedeta comerciala. Evident, nici un pusti de 22 de ani, in culmea gloriei, nu se gandeste ca va avea nevoie de bani si peste 20 de ani, daca se accidenteaza. Insa, angajand o firma de management sportiv, aceasta ii va explica faptul ca stilul de viata actual nu merge la infinit, si ii va ghida pasii. "Sportivii fac cei mai multi bani, mult peste medie, intre 22-28 de ani. Iar momentul retragerii e decis ori de o accidentare, ori fiindca apare cineva mai bun.", spune Chris Coy, fondatorul firmei de management sportiv Play it Coy.

"Toti sportivii ar trebui sa obtina o diploma si sa isi speculeze imaginea cat timp se bucura de ea."

Add Media Access ofera servicii de consultanta si marketing sportiv, fiind partenerul ideal pentru sportivii, organizatiile sportive si firmele in cautare de reprezentare profesionista.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu