duminică, 24 martie 2013

Cele mai profitabile 10 meserii sportive


In Romania, popularitatea fotbalului face ca in mentalul colectiv sa persiste ideea ca a-ti initia copilul in tainele "sportului rege" este cheia spre realizarea in viata. Sigur, usor-usor lucrurile incep sa se schimbe, iar alte sporturi precum tenisul, handbalul si mai nou chiar sporturile cu motor, incep sa primeasca atentia cuvenita. In acest material, ne-am propus sa trecem in revista nu doar cele mai banoase, ci si cele mai atractive meserii din lumea sportului, indiferent ca ele sunt practicate la marginea terenului sau intr-un birou confortabil, oferindu-va si cateva exemple punctuale. Fie ca esti fan sau un sportiv la rascruce de... cariera, noi iti aratam unde se castiga bine, si care sunt avantajele. Daca nu stii incotro sa te indrepti, conteaza pe noi!

1. Antrenor

O meserie stresanta, fara indoiala, insa una care iti scoate in evidenta calitatile de lider si tenacitatea. In acelasi timp este o optiune excelenta pentru a-ti face imagine in arena publica. Rabdarea este o conditie prealabila - ca antrenor incepi de la un nivel scazut, insa in functie de rezultate si de sportul ales, salariile pot ajunge chiar la milioane de euro. Varianta perfecta pentru sportivii care se retrag, dar mai au ceva de spus. Mourinho este exemplul perfect in acest sens. "The Special One" are un salariu anual la Real Madrid de 15,3 milioane de euro.

2. Fotoreporter

In Statele Unite, un "fotojurnalist" castiga in medie 29.000 de dolari pe an. La noi, cifra este mult mai scazuta, insa chiar si asa avantajele acestei meserii sunt evidente: acces la cele mai mari evenimente, deplasari, diurne, recunoastere profesionala. Desi criza presei scrise a redus numarul de angajatori, freelancing-ul este in floare, iar multe organizatii sportive prefera sa apeleze la asemenea fotografi profesionisti pentru diverse actiuni.

3. Analist / Comentator sportiv

In ianuarie, gazda engleza a Match of The Day de la BBC, Gary Lineker, era anuntat ca salariul lui va fi redus cu 30%, pana la 1.5 milioane de lire. O suma, chiar si asa, fabuloasa! Romania nu este Regatul Unit, insa si la noi, sumele vehiculate in zona de analiza si comentariu sunt mari, pe alocuri uriase. In 2008, GSP TV "rupea" media sportiva cu niste salarii faraonice. Conform speculatiilor, Radu Naum incasa 10.000 de euro lunar pentru a coordona sportul in trustul Intact, in vreme ce Emil Gradinescu, unul dintre cei mai bine cotati comentatori ai nostri, lua aproximativ 6000 de euro. In vremurile bune ale mass-mediei, un reporter de top ajungea chiar la 3000 euro/luna. Un alt om de sport care a stiut sa isi vanda imaginea a fost Mihai Stoica, managerul Stelei, care pentru interventiile lui la GSP TV ducea lunar acasa 4000 de euro, suma care intre timp s-a injumatatit pentru aparitiile la Digi Sport. Un alt nume important pe piata noastra, Vlad Enachescu incaseaza, conform site-ului carieremedia.ro un salariu lunar de 10.000 de euro pentru managementul canalului Dolce Sport. Si lista poate continua cu Robert Nita, Gabi Balint, Ilie Dumitrescu sau fosta gimnasta Andreea Raducan, platita sa realizeze la Digi Sport o emisiune, "Fabrica de medalii". Morala? O meserie in care poti castiga comparabil cu un sportiv de performanta!


4. Organizator de evenimente sportive

Un eveniment sportiv poate dura 60, 90 de minute, cateva zile. Insa, organizarea lui presupune saptamani, daca nu chiar luni de munca a unor profesionisti. A fi unul dintre cei responsabili pentru ca toate detaliile sa iasa perfect este o meserie plina de recompense, financiare si nu numai. Coordonatorul de evenimente are rolul unui regizor - aranjand tot, de la ticketing, la securitate si acomodarea reprezentantilor presei. Sa ne gandim doar la Ion Tiriac si turneul de la Madrid.

5. Expert in marketing sportiv / advertising

Fara marketing, sportul nu este sport, si nu ar avea atractivitatea pe care o are pentru diversele categorii de public. Sportul rezista tocmai datorita banilor investiti in el, dolari sau euro ce nu ar putea fi atrasi fara ajutorul unei firme de marketing care sa stie sa vanda un produs sportiv. Vorbim de cunostinte specializate si de o viziune unica asupra pietei - ceea ce explica salariile de chiar sase cifre din domeniu.

6. PR - relatii publice

Lumea sportului profesionist este una nemiloasa, in care faima vine la pachet cu o atentie de multe ori incomoda. De aceea, a interpune un profesionist in comunicare intre tine sau sportivii tai, si lupa publica, este o idee excelenta. Serviciile de PR sunt foarte cautate azi - deoarece PR-ul nu doar rezolva crizele sau protejeaza intimitatea si imaginea unui atlet / a unui eveniment, ci o si imbunatateste.

7. Agent, impresar

Desi unii dintre agentii jucatorilor si-au capatat o reputatie proasta din cauza lacomiei lor, meseria ramane una care asigura nu doar foarte multi bani, ci si notorietate. Nu vorbim despre fratii Becali sau Anamaria Prodan neaparat, ci despre oameni cu experienta de ani de zile in negociere, care obtin cei mai buni termeni in contractele clientilor lor, cu cluburile sau cu sponsorii. Si, bineinteles, o cota parte pe masura.

8. Psiholog sportiv

Putina lume intelege cu adevarat presiunile existente in sport - de la relatia cu fanii, la conflictele cu antrenorul / colegii, depresia cauzata de o accidentare sau rezultatele proaste, la pregatirea mentala dinaintea unui eveniment. A fi psiholog sportiv reprezinta o alegere buna intr-o epoca in care stresul experimentat de atleti atinge cote nemaintalnite, iar multe organizatii platesc mii sau zeci de mii de euro pe asemenea servicii de consiliere.

9. Statistician

Eliminati statisticile, si sportul nu are cu siguranta acelasi "appeal", iar in ultimii ani statisticile au devenit din ce in ce mai proeminente, fie ca vorbim de Liga Campionilor, F1 sau Jocurile Olimpice. Folosind datele furnizate de firme precum Opta, angajate pe contracte consistente, cluburile stiu cine a performat si cine nu da randament. Datele Opta Sports, de pilda, sunt folosite in industria pariurilor, media, dar si de catre sponsori, printre clientii companiei numarandu-se Sky Sports, William Hill, The Guardian, Castrol, Chelsea, dar si nationala de rugby a Noii Zeelande, All Blacks. O meserie de viitor - daca ai talent la matematica, si iubesti sportul.

10. Fizioterapeut

O pregatire fizica buna se traduce prin performanta pe terenul de joc - dovada rezultatele Stelei, care a fost recent la nivelul unei echipe din Anglia, campionat de anduranta. Fiecare echipa sau profesionist de top are nevoie de un terapeut specializat in sport. Salariul este atractiv - iar uneori publicitatea nu se lasa nici ea asteptata, daca ne gandim doar la Eva Carneiro, "fizioterapeutul sexy" al lui Chelsea Londra.

duminică, 10 martie 2013

Steaua castiga pe teren, dar pierde rusinos in afara lui

"Am desfiintat departamentul de marketing sportiv, pentru ca ma costa 20-30.000 de mii de euro pe luna. Asta e ca sa produca bani, nu sa bag eu bani in el!" ~ Gigi Becali, patron Steaua

In acest sezon, Steaua, echipa favorita a romanilor, potrivit mai multor sondaje de opinie realizate de-a lungul anilor, si-a regasit sub comanda lui Laurentiu Reghecampf stralucirea de odinioara. In campionat, Tanase & Co. sunt lideri detasati la varful Ligii I, cu un avans care ii face cvasi-campioni. In Europa, acolo unde ros-albastrii sunt prin traditie portstindardul Romaniei, acestia au realizat, dupa standardele noastre, miracole: au eliminat Ajax, un club cu o pepiniera prolifica, si au castigat recent prima mansa a optimilor de finala impotriva campioanei Europei, Chelsea. Toate bune si frumoase: Steaua este echipa momentului, canalele de stiri ii fac o publicitate fara egal, iar patronul ei se bucura din plin de atentia mass-media, facandu-si numarul deja consacrat. S-ar parea, numai avantaje. Si atunci, care este problema?

Succesul este o sabie cu doua taisuri. Sportul modern este despre ceva mai mult decat victoriile repurtate pe teren. De fapt, succesul incepe cu ele, dar nu este indisolubil legat de ele. Un exemplu este Arsenal Londra, echipa care nu a mai castigat un trofeu de 8 ani, insa ramane unul dintre cele mai valoroase branduri sportive din lume, cu incasari de 290.3 milioane euro (in crestere de la 251.1 mil.) in sezonul precedent, potrivit Deloitte. Aceeasi Arsenal ar putea fi preluata de un consortiu din Orientul Mijlociu, pentru 1.5 miliarde de euro!

Se spune ca momentul victoriei este si cel mai periculos. Noi, cei de la ELAS GROUP, credem ca momentul victoriei trebuie sa fie piatra de temelie a unui succes durabil. Daca faci ceea ce trebuie atunci cand esti pe val, iti asiguri linistea pentru momentul - inevitabil - cand altcineva va fi mai bun decat tine. Sportul, ca si viata, este o roata, care uneori te aduce deasupra, alteori te trimite la podea. Iar daca esti bine "echipat", te ridici si lupti, daca nu, te pierzi in anonimat.

Steaua este, fara indoiala, cel mai valoros si mai celebru brand sportiv al Romaniei. Insa managementul acestui brand este defectuos, ca sa nu spunem inexistent. In 24 de ani de la Revolutie, si in pofida unor performante sportive extraordinare, Steaua nu a reusit sa isi diversifice sursele de venit, ramanand in continuare dependenta de injectiile de capital ale patronului, si de serile europene, care ii umplu cuferele cu banii din bilete si cei pe televizari. Steaua nu are o strategie de marketing sportiv, lucru inadmisibil pentru o echipa care se doreste Barcelona Estului. Steaua nu are o strategie de social media, relatia sa cu fanii (invrajbiti si indepartati ani la rand de patron si acolitii lui) terminandu-se la iesirea din stadion. Steaua are milioane de fani care iubesc produsul - si totusi nu face nimic pentru ei, ratand o oportunitate imensa de a-i transforma in clienti fideli. In vreme ce cluburi ca Real Madrid, Barca sau Chelsea au aplicatii mobile pentru toate platformele, Steaua refuza sa investeasca intr-un produs similar, cedandu-i aceasta onoare lui Rapid si dovedind o lipsa de viziune stupefianta.

Steaua a castigat turul cu Chelsea, iar noi speram sa mearga mai departe in sferturile Europa League, ba chiar sa revina la Amsterdam pentru ultimul act. Insa, din pacate pentru Steaua, succesul din teren este anulat de indolenta din afara lui. Sansele trebuie exploatate, pentru ca nu se stie cand te mai intalnesti cu ele - iar daca te culci pe lauri, s-ar putea sa te coste.

"Norocul compenseaza mereu intensitatea lui prin scurtime. Fortuna oboseste sa care pe cineva prea mult timp pe umerii ei.", spunea Baltasar Gracian. In Occidentul cu care ne comparam mereu, marketingul sportiv tine in viata un club. La noi, Gigi Becali se mandreste ca a desfiintat departamentul de profil, pentru ca producea pierderi. Cum este posibil asa ceva, cand ai pe mana cel mai important brand sportiv? Simplu: lipsa de competenta, de know-how, lipsa de clarviziune, de consultanta, si mai ales de receptivitate.

Este greu sa progresezi in conditiile in care te crezi omniscient, sau iti petreci timpul dandu-ti cu parerea / laudandu-te / castigand bani din emisiuni TV, in loc sa manageriezi un club.

Steaua, cea mai iubita echipa din Romania, vinde 55.600 de bilete la meciurile mari, dar pierde meciul care conteaza - nu se vinde cum trebuie, traieste din popularitate, nu investeste in imagine. Sa nu ai un sponsor principal pe piept pentru ca nu ai nevoie, esti Barcelona (intre timp, si gruparea "blaugrana" a cedat in fata evidentei), sau ai pretentii exorbitante, este ridicol si jenant. In marketingul sportiv, autosuficienta este sinucidere curata.

Mai trist este ca lucrurile vor continua la fel, in conditiile in care ciracii patronului Stelei nu au nici competenta, nici curajul de a-l trezi la realitate. Da, Steaua a castigat cu Chelsea, dar esecul de a-si capitaliza victoria este inestimabil pe termen lung. Cu o doza de bere branduita, nu se face primavara!

duminică, 3 martie 2013

CUM SA (NU) ITI RATEZI CARIERA PE FACEBOOK SI TWITTER


NE PLACE SAU NU, media sociala reprezinta astazi coloana vertebrala, nu doar a Internetului, ci si a marketingului. Miliarde de oameni folosesc site-uri ca Facebook, Twitter, Google+, Instagram sau Pinterest, pentru a-si exprima opiniile, a-si impartasi experientele (prin text, foto, video) sau a-si urmari idolii si brandurile preferate. Asa cum fiecare site care aspira la proeminenta implementeaza butoane sociale (Share, Like etc.) pentru a le oferi vizitatorilor posibilitatea de a distribui continutul, ducand astfel vorba mai departe, tot astfel notorietatea unui eveniment sau a unui sportiv (fie el VIP sau aspirant) se construieste, in 2013, pe platformele sociale. Cheia succesului, astazi, in sport ca si in marketing, depaseste granitele stramte ale terenului de joc sau ale cladirii de birouri: jocul s-a mutat pe Facebook, pe Twitter, pe YouTube si pe blog. Iar a nu fi (activ) pe ele echivaleaza cu a sta pe banca de rezerve!

EXISTA CATEVA PREJUDECATI legate de retelele sociale. Sigur, incet-incet lucrurile se schimba, trendurile din Vest fiind decisive in acest sens in schimbarea mentalitatii din Romania. Totusi, majoritatea sportivilor nostri fac greseala imensa se considere retelele sociale o pierdere de vreme, ceva ce poate fi neglijat. Altii pur si simplu sunt ignoranti, sau nu au know-how-ul / rabdarea / pasiunea pentru asa ceva. Dar, contrar utilizarii cotidiene, Facebook nu este, in cazul unui sportiv profesionist sau al unei organizatii, locul unde postezi poze cu pisici si update-uri despre ce ai mancat la pranz. In sport, retelele sociale au devenit un instrument absolut vital de promovare - cu cat esti mai urmarit si interactionezi mai mult cu fanii, cu atat "actiunile" iti cresc, iar sansa unei sponsorizari, a unui job in TV sau pur si simplu a unei reputatii mai bune, cu efectele de rigoare, creste. Daca nu esti pasionat de fenomen sau esti prea ocupat pentru media sociala, dar ii recunosti importanta, ca sportiv, club sau federatie, nici o problema - pentru asta suntem aici!

MEDIA SOCIALA ESTE O LAMA CU DOUA TAISURI. Cu totii am auzit sau citit despre sportivi care au intrat in incurcatura dupa un tweet scris la nervi, ori despre un oficial dat afara pentru o remarca stupida, rapid propagata prin media sociala. Problema pe Internet este ca nimic nu este temporar - odata ce ai dat drumul "porumbelului", cei care te urmaresc il vor trimite mai departe cu viteza luminii. Asa ca postarile trebuie sa fie pertinente si responsabile, iar retelele sociale, folosite cu moderatie. De pilda, fotbalistul englez Ashley Cole a fost amendat cu 90.000 de lire dupa ce i-a insultat pe Twitter pe oficialii Federatiei Engleze. Saritoarea greaca Voula Papachristou a fost trimisa acasa, vara trecuta, de la Jocurile Olimpice, din cauza unor tweet-uri rasiste, dand cu piciorul visului de-o viata. Dar exista si exemple pozitive: la 72 de ani, brazilianul Pele si-a facut cont pe Twitter in aprilie 2012, depasind 100.000 de fani in doar cateva ore. El are azi peste 420.000 de sustinatori! Tot de aplaudat sunt si hocheistii Scott Hartnell (The Philadelphia Flyers) si James 'JVR' van Riemsdyk (The Toronto Maple Leafs), care si-au mutat rivalitatea in arena sociala, facand o intrecere in scopuri caritabile.

CE FAC ROMANII? Este clar, sportul romanesc nu constientizeaza inca valoarea deosebita a retelelor sociale. Se fac pasi, insa de cele mai multe ori acestia sunt superficiali. Un sportiv isi poate deschide un cont de Twitter, de pilda, chiar capata cateva mii de fani, dar daca posteaza rar sau deloc, gestul lui este egal cu zero. Numele mari se respecta si in arena virtuala. La noi doar cateva vedete au inteles asta. Un astfel de caz fericit este Sorana Carstea. Jucatoarea de tenis a participat la un reality show in 2011 si tine constant legatura cu fanii ei (din toata lumea) pe facebook si Twitter.  Media sociala inseamna implicare. Este exact ca pe terenul de joc: culegi ceea ce semeni, ceea ce dai publicului. Dar, faptul ca suntem inca intr-un stadiu incipient inseamna oportunitati pentru cei care imbratiseaza schimbarea si noul val. Daca esti un sportiv sau o organizatie crea vrea sa foloseasca cu succes retelele sociale, sa isi promoveze imaginea si evenimentele, ELAS GROUP este aici sa te ajute, oferindu-ti consultanta si o strategie sociala menita sa iti creasca notorietatea si profilul comercial. Prin serviciile oferite, firma noastra ajuta sportivii, echipele si federatiile sa castige timp si resurse, sa comunice cu publicul si sa atraga noi aderenti si sponsori.


ROMANI VS. STRAINI

Gabi Balint, expert fotbal Digi Sport
4 fani pe Twitter, 0 tweet-uri, 1606 fani pe Facebook

Gary Lineker, prezentator Match of The Day BBC
1.4 milioane fani pe Twitter, 8317 tweet-uri, 3175 like-uri pe Facebook

FRF
31 fani pe Twitter, 0 tweet-uri, 1709 like-uri pe Facebook (neoficial)

UEFA
205.018 fani pe Twitter, 30.320 tweet-uri, 450.585 like-uri pe Facebook

Sorana Cirstea
21.480 fani pe Twitter, 1223 tweet-uri, 68.787 like-uri pe Facebook

Caroline Wozniacki
469.191 fani pe Twitter, 2304 tweet-uri, 519.992 like-uri pe Facebook

Lucian Bute
12.956 fani pe Twitter, 307 tweet-uri, 262.610 like-uri pe Facebook

Carl Froch
160.593 fani pe Twitter, 1950 tweet-uri, 21.307 like-uri pe Facebook

Steaua
Twitter - 5610 fani pe Twitter (neoficial), 282 tweet-uri, 282 308.082 like-uri pe Facebook

FC Barcelona
8.228.930 fani pe Twitter, 16.025 tweet-uri, 40.680.477 like-uri pe Facebook