sâmbătă, 20 aprilie 2013

10 motive pentru succesul BRD Nastase Tiriac Trophy in Romania


A 18-a editie a turneului BRD Nastase Tiriac Trophy (20-28 aprilie, Bucuresti) readuce tenisul de calitate in Romania, prilej pentru noi sa analizam cat de importanta este aceasta competitie nu doar pentru sportul alb autohton, ci si pentru sport in genere si pentru marketingul sportiv romanesc. Cum se explica longevitatea si succesul ei?

Intr-o tara care consuma fotbal pe paine, mentinerea in viata a altor sporturi de traditie reprezinta o misiune delicata nu doar pentru organizatorii de evenimente si oficialii implicati, ci si pentru sponsorii care isi asuma riscul de a investi in alternative si nu in varianta cea mai sigura. Este si cazul BRD Nastase Tiriac Trophy, care se incapataneaza sa supravietuiasca si sa sfideze crizele, ajungand in acest an la cea de-a 18-a editie. Este in acelasi timp o editie aniversara, dedicata celui mai flamboaiant jucator de tenis pe care l-a dat tara noastra: inimitabilul Ilie Nastase, la 40 de ani dupa ce "Nasty" devenea primul lider mondial din istorie. Este asadar o sarbatoare a tenisului, si una dedicata marilor nostri campioni, si ceva mai bine de o saptamana in care iubitorii tenisului se vor delecta cu confruntari spectaculoase pe zgura de la Arenele BNR.

In continuare, vom incerca sa disecam secretele succesului acestui turneu emblematic pentru sportul nostru, cele care fac ca dupa aproape doua decenii, povestea BRD Nastase Tiriac Trophy sa scrie in continuare file de istorie.

1. Traditie
 Turneul de la Bucuresti este locul in care s-au perindat de-a lungul vremii unele dintre cele mai mari nume ale tenisului mondial. De la Goran Ivanisevici la Thomas Muster, Carlos Moya si David Ferrer, marii campioni au fost prezenti an de an la Bucuresti, creand o identitate a competitiei. Marketingul a fost si el, si ramane, unul inspirat, fiind un mix intre "importurile de valoare" si valorile noastre, fie ca vorbim de Ilie Nastase, Ion Tiriac, Andrei Pavel, Victor Hanescu sau Horia Tecau, cei care au facut sa se vorbeasca despre Romania in lume.

2. Continuitate
 Din 1993 si pana in prezent s-au succedat multe guverne si perioade nefaste. Insa ceea ce da valoarea unui individ dar si a unei competitii este anduranta, este continuitatea. Chiar si trecand printr-un rebranding (de la BCR la BRD), turneul bucurestean a mers mai departe, gasind mereu resursele necesare pentru a oferi publicului doza de tenis la cel mai inalt nivel. "Vinovati" sunt simtul afacerilor al lui Ion Tiriac si pasiunea lui Ilie Nastase. 

3. Adaptabilitate
 In tenis, a te adapta la rigorile suprafetei de joc si la stilul adversarului este cheia succesului. Turneul BRD Nastase Tiriac Trophy a respectat aceasta filosofie. Un exemplu in acest sens este faptul ca, de anul trecut, competitia se organizeaza in primavara, dupa ce anterior avea loc in septembrie. Pare un "tweak" mic, insa unul care a facut o diferenta mare pentru amatorii de tenis - si de soare. In plus, turneul desfasurat in "Micul Paris" reprezinta repetitia perfecta pentru tenismenii care vor evolua la vara pe zgura de la Roland Garros.

4. Turneul-fanion al Romaniei si Europei de Sud-Est
 BRD Nastase Tiriac Trophy a intrat in constiinta publicului romanesc drept cel mai important turneu de tenis organizat pe aceste meleaguri - si pe buna dreptate. Este singurul eveniment ATP World Tour 250 din Europa de Sud-Est, dotat cu premii in valoare totala de 410.200 de euro. Fara exagerare, se poate spune ca BRD Nastase Tiriac Trophy tine steagul sus si ne pune pe harta tenisului bun continental.

5. Competitivitate
 La Bucuresti nu doar se joaca tenis, se joaca tenis la standarde inalte, cu jucatori din top 100 mondial! Printre favoritii din acest an se numara Gilles Simon (numarul 13 ATP), Andreas Seppi (18), Florian Mayer (30) si Mikhail Youzhny (27). Nu lipsesc insa nici cei mai buni jucatori romani ai momentului, este vorba despre Victor Hanescu (57) si Horia Tecau.

6. Expunere
 Organizatorii BRD Nastase Tiriac Trophy au stiut de fiecare data sa fie in centrul atentiei, succesul competitiei nefiind intamplare, ci planificat cu migala cu luni inaintea debutului. Relatia cu partenerii media, sponsorii si educatia facuta publicului larg an de an au asigurat competitiei o expunere de invidiat. Turneul a devenit un brand in sine, iar asocierea cu sponsori de calibru ca BRD, Enel, Vodafone, Corona, Howard Johnson, dar si parteneri precum DigiSport si Gazeta Sporturilor, nu a putut decat sa ii sporeasca notorietatea.

7. Strategia sociala
BRD Nastase Tiriac Trophy nu uita ca suntem in 2013 si este prezent pe toate marile retele sociale, asa cum ne-am astepta de la un turneu care se respecta. Vorbim de Facebook, Twitter, Google+, dar si de YouTube, unde publicul poate urmari materiale video si fi la curent cu ultimele noutati. Toate acestea sunt canale esentiale, in zilele noastre, pentru reusita unei competitii sportive vibrante, si ne bucuram ca organizatorii sunt constienti de acest lucru.

8. Deschidere la nou
Legat de punctele 3 si 7, BRD Nastase Tiriac Trophy se remarca printr-o echipa deschisa la nou, "open-minded" cum ar spune englezii, si cu un "forward-thinking" care nu poate decat sa anunte lucruri bune pentru viitor. De altfel, tenisul este unul dintre sporturile in care este vital sa iti planifici urmatoarea lovitura.

9. Implicare in comunitate
Tenisul aduce oamenii aproape, iar BRD Nastase Tiriac Trophy nu a uitat asta niciodata. Evenimentul de la Arenele BNR este locul ideal pentru o zi cu prietenii si familia, iar organizatorii promit, ca in fiecare an, evenimente speciale. Intre meciuri, in "Tennis Village" poti savura o cafea sau poti sa te distrezi, nevoile fanilor fiind satisfacute.

Dar implicarea in comunitate a BRD Nastase Tiriac Trophy merge mai departe. Sa nu uitam ca acum doi ani, Nadia Comaneci, Ilie Nastase si Andrei Pavel au vizitat spitalul de copii Marie Curie, renovat printr-o donatie a sponsorului Enel, impartindu-le celor mici jucarii si, mai important, speranta.

Continuand pe aceeasi linie, in acest an, intrarea este libera pentru publicul larg in perioada 20-21 aprilie, iar copiii cu varsta prescolara, elevii, studentii si pensionarii beneficiaza de acces liber si intre 22-25 aprilie, in limita a 1500 de intrari pe zi.


10. Entertainment
Succesul unei competitii sportive este dat de adrenalina pe care o produce, de emotiile create, de la drama la distractie. Acestea nu vor lipsi nici in 2013, iar regalul de tenis va include in plus, asa cum este deja traditional, un meci demonstrativ de exceptie, avandu-i ca protagonisti pe Ilie Nastase, Adriano Panatta, Andrei Pavel si Mansour Bahrami (sambata, 27 aprilie, orele 18:00).

Asadar, o groaza de motive pentru succesul uneia dintre cele mai emblematice si mai longevive competitii din Romania. Let the games begin!

BRD Nastase Tiriac Trophy

Cand?
20-28 aprilie

Unde?
Arenele BNR

Site oficial


sâmbătă, 13 aprilie 2013

Sportivii care au pierdut tot - Ghid de supravietuire


3 din 5 fotbalisti din Premier League sunt in pragul falimentului la 5 ani dupa ce isi agata ghetele in cui. La doi ani dupa retragere, 78% din fostii jucatori din NFL sunt faliti sau au probleme financiare, iar 60% din fostii jucatori din NBA sunt faliti la cinci ani de la retragere. Despre romani, ce sa mai vorbim?

Englezii numesc o ascensiune fulminanta "rags to riches", insa, in cazul sportivilor care dau faliment desi au castigat venituri fabuloase, aceasta se transforma in "riches to rags", de la salarii de milioane la zdrente. Postul britanic BBC a realizat recent un reportaj despre fotbalistii care au pierdut totul. Unul dintre acestia este Lee Hendrie, considerat unul dintre cei mai buni jucatori de la finele anilor '90. Hendrie, care castiga la apogeul carierei peste 30.000 de lire pe saptamana, a ajuns acum la 35 de ani si falit, dupa ce a incercat in doua randuri sa se sinucida. "Ma intreb cum am reusit sa cheltui atatia bani. Cred ca te obisnuiesti cu lucrurile frumoase ale vietii. Poti face lucruri pe care omul obisnuit nu poate. Masini frumoase, case frumoase, vacante si haine de firma. Toate sunt usor de obtinut cand ai banii.", spune Hendrie, care acum joaca pentru o echipa de amatori. "Totusi, nu se poate spune ca am pariat banii sau ca nu m-a interesat ce fac cu ei. Intentia mea a fost sa am grija de familia mea si sa ii investesc. Insa pe parcurs am avut un divort care m-a lovit puternic la portofel, apoi am cumparat case care s-au dovedit investitii proaste si nu le-am putut vinde. Se parea ca nici unul dintre sfatuitorii mei nu mai avea raspunsuri, asa ca nu am avut la cine sa apelez pentru ajutor", conchide Hendrie.

Toti sportivii sunt vulnerabili

Daca ne uitam si la cazurile lui Paul Gascoigne sau George Best, ultimul care a risipit 100 de milioane de dolari acumulate in cariera, murind finalmente din cauza alcoolului, s-ar parea ca avem de-a face cu un tipar. "Am cheltuit o gramada de bani pe bautura, femei, si masini rapide. Restul banilor i-am aruncat pe geam.", a spus Best.


Insa microbul falimentului se aplica, fara exceptie, tuturor sportivilor, iar cauzele sunt multiple. Anul trecut, postul american ESPN a realizat un documentar, "Broke" ("Falit"), dedicat exact acestui fenomen, in care a pus o intrebare simpla: de ce atletii cu salarii uriase dau gres dupa terminarea carierei? Ceea ce a rezultat a fost o serie de inteviuri cu fosti jucatori, dar si cu experti in finante si sport. Potrivit acestora, cauza principala este ca majoritatea sportivilor devin profesionisti la 20 de ani, de cele mai multe ori fara a face o facultate. Fara o educatie financiara si fara a face banii ca un afacerist, sportivii sunt prada usoara pentru diverse tentatii (achizitii extravagante, ca bijuterii, masini, case, etc.), dar si pentru impresari si presedinti lacomi. Si asta deoarece cultura sportului in care se misca, fie ca vorbim de fotbal, tenis, sau baschet, incurajeaza excesele. Asa cum au remarcat realizatorii "Broke", cand ii pui in brate unui tanar de 22 de ani cateva zeci de mii sau sute de mii de dolari, acesta ii va cheltui, pentru ca nu este la varsta planurilor pe termen lung. Insa nu vorbim doar despre cheltuieli pe obiecte de lux - raza deciziilor gresite este extrem de larga - de la jocuri de noroc, la taxe mari, cheltuieli pe avocati, investitii nerentabile in restaurante sau case de productie, spalatorii de masini etc. Nu in ultimul rand, vorbim despre doleantele celor dragi. In cuvintele lui Germ Edwards, un fost jucator de fotbal american ajuns consilier sportiv, "Este greu sa le spui nu oamenilor pe care ii iubesti."

Morala lui "Broke" este una interesanta: da, sportivii cheltuie banii prosteste, dar acesta nu este singurul motiv. Ci si lipsa de experienta, tineretea, dragostea pentru familie sau o investitie nepotrivita.

Cl. Raducanu, Chivu si Tyson - falimentari

Lumea sportului ne ofera o multime de falimente celebre. Si asta pentru ca nu toti au know how-ul de afacerist al unui Gica Popescu. Fost golgheter al Romaniei, Claudiu Raducanu este "campionul-campionilor" la capitolul decizii neinspirate. Desi a strans bani buni in perioada jucata in Spania, "Blocnotes" i-a aruncat pe toti pe apa sambetei, trecand o mare parte din avere pe numele fostei soacre. Si fratii Simion, campioni la box in vremurile bune, si-au depasit limita de credit, fiind acum in anonimat. Fotbalistul Cristi Chivu, care castiga la un moment dat la Inter 5.5 milioane de euro, nu s-a dovedit la fel de prolific in afaceri, desi si-a incercat mana in cluburi, turism, magazine de haine, imobiliare si transporturi de marfa. Firmele lui Chivu, conduse de mama si de sora acestuia, au intrat in faliment, iar afacerea sa din imobiliare a acumulat datorii de 3 milioane de euro.

Alte falimente celebre in sport:

Marion Jones - castiga 7 milioane de $ anual, dar a fost suspendata pentru dopaj, si-a pierdut cele 3 titluri olimpice, toti banii, si a facut 6 luni de puscarie
Bjorn Borg - Fostul nr. 1 mondial a pierdut venituri de 4 milioane de dolari anual. A avut o incercare nereusita de a lansa o linie de imbracaminte
Arantxa Sanchez Vicario - Fosta tenismena sustine ca parintii ei i-au cheltuit toate cele 60 de milioane de dolari stranse in cariera
Evander Holyfield - Desi a castigat 250 mil. $, in cariera, campionul la box a izbutit cumva sa dea faliment, dupa ce a investit in afaceri neprofitabile si din cauza pensiei alimentare pentru cei 11 copii ai sai
Mike Tyson - alt campion la box, si la facut praf bani. Desi a facut 400 de milioane de dolari, Tyson mai detine acum doar tatuajul de pe fata lui. In vremurile bune a comandat o cada de 2.3 milioane de dolari. In cel mai negru moment, valora sub 700 de dolari!

Faima este temporara...

Indiferent cate goluri sau puncte marcheaza, sau cati fani aduc la stadion, daca sportivii nu isi chivernisesc banii, si nu au parte de consiliere profesionista, rezultatul este ruina. Peter Kelsey, consilier al unor persoane instarite, printre care fotbalisti si prezentatori TV, le atrage atentia clientilor ca faima si bunastarea sunt de regula temporare. "Le spun ca nu isi vor putea prelungi carierele atat cat isi doresc si ca planificarea financiara este esentiala, dar realitatea este dificil de acceptat. Fotbalistii nu sunt atat de bine educati ca alti oameni bogati si au si modele proaste, ceea ce naste probleme."

.... Planificarea, esentiala

Pentru un sportiv profesionist, strategia de "exit" este importanta, chiar vitala. Ea ar trebui sa fie gandita la mijlocul carierei, deoarece putini au norocul sa isi aleaga momentul iesirii din scena, iar si mai putini sa ramana in domeniu - ca antrenor, comentator sau vedeta comerciala. Evident, nici un pusti de 22 de ani, in culmea gloriei, nu se gandeste ca va avea nevoie de bani si peste 20 de ani, daca se accidenteaza. Insa, angajand o firma de management sportiv, aceasta ii va explica faptul ca stilul de viata actual nu merge la infinit, si ii va ghida pasii. "Sportivii fac cei mai multi bani, mult peste medie, intre 22-28 de ani. Iar momentul retragerii e decis ori de o accidentare, ori fiindca apare cineva mai bun.", spune Chris Coy, fondatorul firmei de management sportiv Play it Coy.

"Toti sportivii ar trebui sa obtina o diploma si sa isi speculeze imaginea cat timp se bucura de ea."

Add Media Access ofera servicii de consultanta si marketing sportiv, fiind partenerul ideal pentru sportivii, organizatiile sportive si firmele in cautare de reprezentare profesionista.

luni, 1 aprilie 2013

MotoGP - traditia, viteza si banii!


Este sportul in care excentricitatea si sangele rece al "Doctorului" Valentino Rossi electrizeaza tribunele. Este sportul unde adrenalina si tragedia, vezi moartea lui Marco Simoncelli in 2011, sunt doua fete ale aceleiasi monede. Este o desfatare pentru ochi: un spectacol de casti si costume colorate, o caravana de motociclete monstru si de fete frumoase. Este sportul care a inspirat jocuri video si documentare. Este sportul unde rivalitatea e vecina cu nebunia si drama. Este MotoGP. 

Intrebati orice roman respectabil ceva despre motomondialul de viteza, si va va raspunde cu cel putin un nume, in functie de preferinta, sau de varsta: Valentino Rossi, Il Dottore, este cu siguranta favorit detasat in preferintele publicului, pentru stilul sau flamboaiant. Insa nici Casey Stoner sau revelatiile de la Moto 2, Pol Espargaro si Andrea Iannone, nu sunt mai putin celebri. Pentru nostalgici, nume ca Max Biaggi si Mick Doohan vor ramane mereu un reper pentru istoria si tot ceea ce intruchipeaza cursele de motociclism - adrenalina, rivalitatile duse la extrem, trofeele si banii.

Cu asemenea ingrediente, nu este de mirare popularitatea imensa, pe plan global, a clasei regine, este vorba despre MotoGP. Ganditi-va la MotoGP ca la "Premier League"-ul motociclismului - un eveniment cu o audienta uriasa, o notorietate la fel de mare, construita in peste 63 de ani de istorie. Astazi va prezentam povestea din spatele moto racing-ului, si motivele care fac din MotoGP o afacere de sute de milioane de euro.

O distractie pentru lumea buna

Sa incepem cu inceputul. Sezonul MotoGP programeaza 18 runde, in 14 tari, toate extrem de dezvoltate si cu un public educat sa isi intretina pasiunea printr-un marketing bine pus la punct. Cu alte cuvinte, in tari precum Qatar (unde pe 7 aprilie debuteaza la Doha editia 2013 a motomondialului), Spania, Italia, Franta, Olanda, SUA, Cehia, Marea Britanie, Japonia, Australia, samd, exista o "piata de consum" pentru produsul MotoGP. Motociclismul nu este pentru oricine - un asemenea hobby implica un nivel de trai ridicat, venituri peste medie, ceea ce explica de ce in Romania, de pilda, el ramane un fruct interzis pentru majoritatea publicului, sau de ce pilotul nostru Robert Muresan nu a rezistat la masa bogatilor - fara o sponsorizare consistenta, o cariera in lumea cailor putere nu poate merge mai departe, indiferent de talent.

Si pentru ca vorbim de bani si de branduri, cei mai celebri producatori de motociclete din lume sunt implicati in MotoGP: Yamaha, Honda, Ducati, iar Suzuki revine din 2014. In egala masura, branding-ul este la el acasa la clasa regina: ca si in Formula 1, de la casca la echipamentul pilotilor, pana la motocicleta propriu-zisa, nu exista nici un loc care sa nu fie acoperit de o reclama care va fi vazuta, fie la sesiunile de calificari, fie in timpul cursei, in 280 de milioane de case din intreaga lume. Nume ca Tissot, bwin, Red Bull, Iveco, Air Asia, sau Generali, nu doar sponsorizeaza echipe, ci si patroneaza curse.

Vizibilitate globala

Unul dintre punctele forte ale MotoGP este numele foarte bun de care se bucura. Nici nu ar putea fi altfel, cand ai 9308 jurnalisti, o adevarata "armata" mobilizata pentru a acoperi evenimentul. In timpul unui sezon, televiziunile transmit live peste 7000 de ore din fieful MotoGP, in 207 tari de pe mapamond. Occidentul ramane cel mai mare fan al MotoGP, daca ne gandim ca Spania, Italia, Germania, Olanda, Belgia si Franta, aduna per cursa 11.5 milioane de privitori. Motivul? Traditia indelungata pe care motomondialul o are in aceste tari. Altfel spus, a viziona o cursa, fie de la TV, fie de la fata locului, a devenit normalitate, insa ramane un eveniment.

Cine se uita?

Profilul fanului de MotoGP este si el extrem de interesant si de relevant din perspectiva marketingului sportiv. Poate cea mai importanta statistica este cea referitoare la varsta suporterilor. Astfel, 70 din 100 de privitori de MotoGP au sub 35 de ani, ceea ce il recomanda ca un sport pentru generatia tanara, mai atrasa de viteza si de risc. Loialitatea este si ea un cuvant de ordine pentru motomondial: din 18 curse, fiecare fan urmareste in medie 14, o cifra fabuloasa comparativ cu alte sporturi. De asemenea, un fan de MotoGP are de regula in spate o pasiune indelungata: in medie, 13 ani de cand urmareste constant fenomenul.

Aceasta loialitate pentru brandul MotoGP se traduce economic in achizitii de "merchandise" oficial: 60% dintre fani au cumparat un produs deoarece sponsorizeaza MotoGP, in vreme ce 71% dintre consumatori ar cumpara un produs din pricina asocierii sale cu MotoGP.

De ce MotoGP?

O saptamana ne mai desparte de startul MotoGP, care va avea loc pe 7 aprilie pe Circuitul International Losail din Doha, Qatar, devenit celebru pentru nocturna sa si pentru cele 58 de milioane de dolari, atat cat a costat sa fie amenajat in desert. Evenimentul este asteptat cu sufletul la gura de sute de milioane de fani, inclusiv romani, care vor sa vada daca dupa cativa ani de mediocritate petrecuti la Ducati, Valentino Rossi va reveni in prim-plan odata cu intoarcerea la Yamaha, dar nu numai. Sezonul se anunta unul incitant, si pe muchie de cutit, cu depasiri incredibile si accidente spectaculoase.

Va reusi Jorge Lorenzo sa isi pastreze titlul mondial, cu Rossi, de 9 ori campion al lumii (dintre care de 7 ori la MotoGP), coleg de echipa? Ramane de vazut.

Sigure sunt insa valorile pe care si-a construit popularitatea si appeal-ul clasa regina: tehnologie de ultima ora, inovatie, performanta, expunere internationala, dinamism si, cel mai important, pasiune.

La final, va lasam in compania unor imagini care, credem noi, surprind perfect spiritul MotoGP.