miercuri, 28 noiembrie 2012

Sporturile cu motor, un barometru al civilizatiei


O stire ce a facut inconjurul lumii recent a fost anuntul ca Grecia, o tara falita aflata in al saselea an de recesiune, va cheltui circa 100 de milioane de euro pe construirea unui circuit de Formula 1. Deja, Guvernul de la Atena a deblocat 30 de milioane de euro pentru acest proiect, gest ce a provocat indignare in capitalele europene, in special la Berlin, principalul sustinator al elenilor. Potrivit The Telegraph, circuitul va fi construit la Xalandritsa, langa Patras, costul total fiind de 94.6 milioane euro, existand speranta ca aici va fi gazduita o cursa de F1.

Intrebarea de bun simt este "de ce ar investi o tara falita, intr-un circuit de motorsport"? Raspunsul l-a oferit responsabilul de proiect, Evangelos Floratos, care conduce compania privata de investitii Racetrack Patras: "Este o idee falsa ca statul va subventiona costurile de constructie, noi venim cu 70% din fonduri. Vreau insa sa subliniez ca in acest moment nu ne permitem sa platim pentru a adauga circuitul in calendarul F1. Poate ca atunci cand ne vom gandi la asta, guvernul ne va da o mana de ajutor."

Cert este ca, dincolo de visul F1, noul circuit va gazdui si alte evenimente de motorsport, grand prix-uri din circuitul mondial de motorbike sau karting. "Scopul nostru principal este sa operam circuitul 365 zile / an si sa oferim servicii de calitate profesionistilor din motorsport, dezvoltand astfel afacerile si sporind numarul de locuri de munca din comunitate.", a mai declarat Floratos. "Vom putea atrage echipe si companii care se pregatesc de Formula 1 si sa generam venituri inchiriind traseul pentru teste."

UNGURII AU DIN '80, ROMANII VISEAZA

Legatura Greciei cu sporturile cu motor nu este de ieri de azi. Ideea acestui circuit, de pilda, a venit in 1979, cand directorul circuitului de la Monza a sugerat ca terenul imens disponibil la Patras este ideal pentru un circuit de curse. Liderii proiectului spun ca vremea excelenta din Grecia este un avantaj strategic pentru echipele din F1, la care se adauga accesul rapid din Italia (cazul Ferrari) si preturile competitive fata de alte circuite europene. La ora actuala, testele sunt limitate in sezonul competitional "Marele Circ", majoritatea echipelor, de sorginte britanica, preferand sa isi rodeze masinile in Spania.


Exemplul grec ne face sa ne gandim, fara sa vrem, la planurile Romaniei de a construi un circuit de Formula 1. In luna martie a acestui an, proiectul a fost scos de la naftalina, existand discutii in acest sens cu nemtii de la Tilke, cea mai mare companie de proiectare a circuitelor auto. S-a vorbit despre Bucuresti, despre litoral si despre Cluj, insa in dulcele stil clasic lucrurile au stagnat. Sigur, Romania are o oarecare traditie, inclusiv postdecembrista, in sporturile cu motor. Capitala a gazduit etape de campionat FIA-GT (in jurul Palatului Parlamentului), insa dupa doar 2 ani un contract ce trebuia derulat intre 2006-2015 a deveit obiect de disputa intre Primarie si firma Bucharest Ring, rezultatul fiind ca echipele si sponsorii si-au luat catrafusele, respectiv banii, si s-au mutat in Ungaria, la Hungaroring, celebrul circuit de F1.

De ce Ungaria sau Grecia pentru a gazdui un eveniment de sporturi cu motor? Ei bine, explicatiile sunt multiple:
  • Infrastructura superioara: Ambele tari se lauda cu o retea de drumuri, de hoteluri si de aeroporturi superioara celei din Romania. Toate aceste elemente joaca un rol esential in alegerea unei locatii pentru echipe, sponsori, parteneri, invitati speciali si fani. Imaginati-va acele camioane uriase din F1 sau MotoGP transportand o masina / motocicleta de milioane de dolari, mergand pe un drum romanesc...
  • Traditia: Hungaroring, un circuit construit in comunism langa Budapesta in numai 8 luni, gazduieste din 1986 Marele Premiu de F1 al Ungariei. Sunt peste doua decenii de publicitate pozitiva in care o generatie de fani a fost "educata" sa vina la Hungaroring, fie ca vorbim de nemti, de austrieci sau de finlandezi. Grecia, pe de alta parte, organizeaza in mod traditional Raliul Acropolis, parte a Campionatului Mondial de Raliuri (World Rally Championship). Site-ul oficial WRC noteaza ca "temperaturile ridicate, drumurile pietroase si serpuite si praful fac din Raliul Acropolis unul dintre cele mai grele din calendarul WRC." Grecia a revenit in calendar in 2011 dupa ce in 2010 absenta i-a fost profund resimtita, nu doar de fanii care veneau puhoi sa vada cai putere pe un fundal istoric, ci si de piloti. Evenimentul de pe Acropole este unul memorabil si extrem de prestigios in sporturile cu motor. Nu mai vorbim despre Silverstone sau Monte Carlo, piste clasice care sunt inima unei adevarate industrii si sustin mii de locuri de munca / afaceri in zona.
  • Appeal-ul media si comercial: Pentru ca un eveniment auto-moto sa aiba succes, este nevoie ca tara organizatoare sa aiba nu doar drumuri, un circuit si traditie, ci si sa fie atractiva (cazul Qatar, care are cursa de MotoGP) pentru sponsorii care isi cauta debusee, respectiv pentru posturile TV si celelalte canale media implicate. Nu are sens si nu genereaza plusvaloare pentru sponsori ca PlayStation sau Ford sa isi faca reclama pe o piata cvasi-inexistenta (cazul Ligii Campionilor in Romania). In sporturile cu motor problema este cu atat mai mare, deoarece aici marketingul si brandingul aferent sunt mult mai agresive si mult mai targetate. In sporturile cu motor se invart bani multi, dar acesti bani nu sunt aruncati- sponsorii ii cheltuie cu profitul in gand. Este aidoma fondurilor europene - nu poti face absorbtie daca nu oferi in schimb servicii de calitate sau o piata de desfacere, o baza de fani / consumatori.
  • Know-how. Nu intamplator, pilotii de top vin din tarile cele mai dezvoltate economic. Campionul din 2012 in "Marele Circ", Sebastian Vettel, provine din Germania, "locomotiva Europei". Sebastien Loeb, campionul din Campionatul Mondial de Raliuri, este francez, iar principalii sai urmaritori vin din Finlanda, tara cu state vechi in domeniu. La MotoGP s-a impus un spaniol, Jorge Lorenzo. Si chiar daca in clasamente se mai strecoara cate un personaj exotic, indian sau sud-american, suprematia le apartine celor care au perfectionat aceste sporturi. Sa fie o coincidenta ca Loeb provine din tara raliului Dakar si a raliului Le Mans?

Sigur, se aude ca si Coreea de Nord si-a exprimat intentia de a organiza o cursa de Formula 1. Dar, probabil ca asta se va intampla dupa caderea comunismului, adica foarte tarziu. Si asta pentru ca sporturile cu motor seamana cu un automaton, care functioneaza doar daca fiecare piesa este la locul ei. Veti spune ca nici Grecia nu a avut vreodata un pilot de Formula 1 si nici nu are un circuit de acest nivel. Insa, pana ce circuitul de la Tarlungeni (jud. Brasov) va fi inaugurat in 2014, campionatul nostru de Superbike se tine la... Serres. Ati ghicit, in Grecia. Pana cand vom vedea la noi acasa evenimente de calibru, fie ca vorbim de motociclism viteza, GP 2 si asa mai departe, mai avem de dat multe chei, iar multi dintre pilotii nostri sunt obligati sa se antreneze afara.. Dar sa nu fim pesimisti: potential exista, depinde de noi sa-l exploatam!

CATI BANI IN MOTORSPORT?

Sporturile cu motor nu sunt pentru oricine si necesita bugete importante, un alt impediment ce limiteaza implicarea in acest fenomen si dezvoltarea lui in Romania. La Raliul Sibiului, de pilda, campionul IRC Andreas Mikkelsen a venit cu doua masini identice, dintre care una de verificari. Pretul fiecareia? 300.000 de euro! Rezultatul? A batut recordul de diferenta all time fata de locul 2. Banii vorbesc, iar investitiile se traduc in performanta!

In NASCAR-ul american, a tine o echipa de doi piloti si cateva masini (inclusiv de teste) este o investitie considerabila, care presupune o multime de cheltuieli: 

Masini - 130.000 $ fiecare
Salarii - 3 milioane $ / an
Contract pilot - 400.000 $ pentru un incepator; cateva milioane pentru o vedeta
Deplasari - 1 milion $ / an
Cauciucuri - 20.000 $ / cursa (minim)
Motoare - 40.000 $ fiecare

Aceste costuri pot fi insa amortizate din sponsorizari. Un logo afisat pe partile inferioare ale masinii costa intre 500.000 $ si 2 milioane, unul afisat proeminent duce pana la 5 milioane $, iar un sponsor care isi pune logo-ul pe capota, portiere, uniforme si isi impune si cromatica poate plati chiar 20 de milioane $.

COSTURI MARI IN "MARELE CIRC"

250-300 milioane $ - costul construirii unui circuit de F1

29 milioane $ - suma medie platita pentru dreptul de a gazdui o cursa de F1

7 milioane $ - sponsorizarea medie la un Grand Prix de F1

690 milioane $ - investitia Red Bull in F1 (2005-2009)

marți, 20 noiembrie 2012

Cand sportul isi gaseste vocile


Se spune ca in spatele oricarui barbat de succes se afla o femeie puternica. Ei bine, facand o paralela, acest lucru este valabil si in sport (si prin extensie in marketingul sportiv), unde in spatele unui atlet celebru, respectiv al unui brand cunoscut, sta o legiune de admiratori. Sportul, cu marketingul aferent, asa cum subliniem constant pe acest blog, este in primul rand despre fani. Astazi insa vom fi mai elitisti si vom vorbi nu despre marea masa, ci despre un segment special de suporteri: suporterii VIP.

Trebuie precizat din start ca nu vorbim despre politicienii care isi fac aparitia pe Arena Nationala la cate un meci al "tricolorilor", fluturand stegulete si avand la gat fularul in culorile Romaniei. Valoarea, inclusiv comerciala, a unui suporter VIP, appeal-ul sau la public, emulatia pe care o creeaza, sunt date de autenticitatea lui. In cazul politicienilor, baile de multime sunt doar atat: bai de multime, care nu pacalesc pe nimeni, si nici nu vor face vreun suporter sa urmareasca mai abitir nationala sau vreo echipa de club. Ba dimpotriva.

Show total marca Oasis

Insa, cand Liam Gallagher, fostul solist al trupei Oasis, ia parte la un meci al lui Manchester City, meciul de fotbal al "Cetatenilor" capata valente de concert rock. Gallagher este unul dintre cei mai celebri fani ai unei echipe de fotbal, iar faptul ca isi ofera, absolut dezinteresat, adeziunea lui City nu poate fi decat in folosul campioanei Angliei. Este in primul rand o chestiune de prestigiu: in principiu, nu ai fani de notorietate mondiala daca nu esti un nume. Dar beneficiile sunt si de natura comerciala. O astfel de "icoana culturala" iti imprumuta - gratis, foarte important - ceva din aura ei, din faima ei, din fanii ei. Sa ne gandim doar ce inseamna pentru City un tweet "fotbalistic"al cantaretului englez adresat celor peste 600.000 de fani ai sai de pe Twitter. Si mai mult decat atat: aparitiile sale nonconformiste pe Stadionul Etihad nu pot decat sa invite publicitatea. Si, uneori, controversa. Ceea ce nu poate fi decat bine, pentru ca sportul este despre eroi (si antieroi) iar marketingul este despre emotii si alegeri, de multe ori inconstiente. The perfect mix! Iar un fan al lui Oasis va fi mult mai tentat sa sustina trupa lui Mancini sau sa isi cumpere un bilet la un joc al lui Manchester City stiind ca idolul sau este ambasadorul "neoficial" al clubului. Practic, ceea ce face un suporter VIP este sa creasca exponential "brand awareness"-ul, perceptia publicului vizavi de un brand. 

Snoop Dogg, rapper-ul indragostit de Celtic

Un exemplu la fel de pitoresc de sincretism intre sport si alte domenii cu larga acoperire ne-a fost oferit zilele acestea de un alt cantaret, rapper-ul american Snoop Dogg. Potrivit The Guardian, artistul de 41 de ani, care a vandut peste 30 de milioane de albume in intreaga lume, vrea sa investeasca in campioana Scotiei, Celtic Glasgow, daca vreunul dintre actionarii de la club se va decide sa vanda. "Imi doresc un procent suficient pentru a ajunge in consiliul director si a putea fi auzit. Sunt foarte interesat de fotbal.", a marturisit Snoop Dogg, a carui pasiune pentru Celtic pare de domeniul SF si a atras o mediatizare uriasa. Starul a mai promis ca va vorbi cu bunul sau prieten David Beckham, "cu care iau masa oricand pot", pentru a-i propune un transfer la Celtic. Orice este posibil, mai ales ca Beckham tocmai a anuntat ca din iarna se desparte de LA Galaxy. 

Un lucru este cert: "Dupa ce voi gazdui o petrecere, lojele lui Celtic nu vor mai fi niciodata la fel", a promis Snoop Dogg. Si, am adauga noi, poate nici clubul, care se mai mandreste cu un fan de talie internationala: Rod Stewart. Acesta a fost surprins recent plangand dupa victoria cu Barcelona, iar imaginile au facut inconjurul lumii. O noua bila alba pentru Celtic. "O echipa care il face pe Rod Stewart sa planga de fericire trebuie sa fie o echipa de toata cinstea.", isi spune microbistul neutru. Si de aici pana la a deveni suporter, "follower" inrait si consumator de "merchandise", de articole cu insemnele clubului, nu mai este decat un pas. Marketingul sportiv functioneaza pe principiul bulgarelui de zapada...

Eminem revine... via baseball

Inca doua exemple vor fi suficiente. Un alt rapper, de data aceasta Eminem, si-a anuntat pe finalul lunii octombrie urmatorul album, asteptat in 2013. Felul in care a facut-o transcende insa granitele marketingului traditional: mare fan al echipei din orasul natal, Detroit Tigers, Eminem si-a lansat in magazinul sau online o sapca de baseball "editie limitata, dedicata marilor meciuri ale echipei locale", pe care sunt imprimati anii in care artistul si-a lansat albumele. Denumit "the Eminem Baseball Tribute Hat", articolul sportiv este oferit atat in culorile de acasa cat si in cele de deplasare, iar o parte din incasari vor fi directionate in scopuri caritabile. Extrem de semnificativ, deasupra datelor, este trecuta legenda "World Champion", aluzie la succesul rapperului dar si la cel al echipei de baseball. Este o lectie de marketing si de creativitate, si o asociere care nu face decat sa sporeasca interesul (fanilor si al media) pentru ambele branduri si sa le rotunjeasca veniturile.

Un alt studiu de caz este felul in care WTA a inteles in acest an sa promoveze tenisul, folosindu-se de imaginea afaceristului Donald Trump, a actritei Susan Sarandon sau a cantaretei Aretha Franklin. Acestia au fost doar cativa dintre fanii de calibru ai tenisului care au intins o mana WTA in ultima sa campanie de marketing, menita sa creasca profilul tenisului feminin si sa atraga noi fani. "Toate aceste celebritati iubesc sportul, astfel ca folosim oameni cu pasiuni similare si incercam sa cream un brand.", a declarat sefa WTA Stacey Allaster, subliniind ca toate VIP-urile au luat parte "pro bono" la campanie.

Ce invatam de aici? Sportul trebuie sa isi gaseasca vocile, iar pasiunea si dedicatia fanilor VIP, care vin la stadion si sufera ca suporterii de rand, trebuie exploatata de un marketing sportiv inteligent. In Romania acest lucru nu se intampla, desi exemplele de celebritati pasionate de sport sunt nenumarate. 

Fani celebri si echipele / sporturile preferate

Chris De Burgh - Liverpool

Jack Nicholson- LA Lakers

Katie Holmes: - LA Galaxy

Sarah Jessica Parker - NY Yankees

Susan Sarandon - NY Rangers

Gwen Stefani - Tenis

Glenn Close - NY Mets

Courtney Cox: - LA Lakers

Jennifer Garner - San Francisco 49ers

marți, 13 noiembrie 2012

Faceti marketing? Studiati bine piata!


Un studiu recent efectuat in SUA de BIGresearch a aratat ca femeile se uita mai mult la sporturile televizate (62%) decat la telenovele (42%). Intr-o societate in continua schimbare, o astfel de informatie este o mina de aur pentru expertii in marketing sportiv.


Piata sportului din Statele Unite este una extrem de bine documentata, iar statistica si analiza demografica dar si sociologica a consumatorilor de sport este pilonul pe care se construieste marketingul sportiv, o ramura de 27.3 miliarde de dolari a unei industrii care atinge, asa cum aminteam in editorialul precedent, ametitoarea si - pentru noi - incredibila cifra 410 de miliarde de dolari in 2011.
Gratie acestor date culese de agentii specializate de peste Ocean, nimic nu este lasat la voia intamplarii, iar celebrul cliseu "dam publicului ceea ce acesta isi doreste" este mult mai valabil decat in Romania, unde puterea emana de la jucatorii de pe piata media si de publicitate, si nu invers, de la public, asa cum ar fi normal si cum se petrece in Occident.
Daca data trecuta am schitat profilul fanului american si am vazut cat investesc companii celebre in publicitate si promovare in sport, deschidem discutia de astazi cu veniturile realizate, doar din contracte de publicitate, de sportivii din SUA.

Topul sponsorizarilor* conform Sports Illustrated

Tiger Woods (golf): 60 milioane $
Phil Mickelson (golf): 57 mil. $
LeBron James (baschet): 30 mil. $
Dale Earnhardt Jr. (curse): 22 mil. $
Jeff Gordon (curse): 15 mil. $
Peyton Manning (fotbal american): 15 mil. $
Dwyane Wade (baschet): 14 mil. $
Kevin Durant (baschet): 14 mil. $
Kevin Garnett (baschet): 14 mil. $
Dwight Howard (baschet): 12 mil. $
* in 2011

Se pune intrebarea, ce determina un brand renumit sa se asocieze cu un sportiv? Judecand dupa standarde romanesti, o conjunctura favorabila sau o celebritate trecatoare. In SUA, exista insa asa numitul The Davis Brown Index, care masoara "appeal"-ul comercial al unui sportiv. Cu cat acesta este mai mare, cu atat sportivul este mai popular iar consumatorii mai inclinati sa cumpere un produs promovat de el. Interesant este ca in top conduce un sportiv retras, Michael Jordan, iar in clasament figureaza si legenda boxului George Foreman, dovada ca o imagine buna iti aduce bani si admiratie si dupa retragere. O mare tema de gandire pentru sportivii nostri!

Cei mai populari sportivi in randul consumatorilor din SUA (in dreapta, indexul de atractivitate)

•    Michael Jordan: 75.81
•    Peyton Manning: 75.08
•    Drew Brees: 74.24
•    Shaun White: 72.24
•    Joe Mauer: 71.75
•    Troy Polamalu: 71.71
•    George Foreman: 71.69
•    David Beckham: 71.56
•    Rory McIlroy: 70.81
•    Aaron Rodgers: 70.39

Evolutia sponsorizarilor din sport este si ea extrem de interesanta. Astfel, in deceniul 2002 - 2012, sponsorizarile in sport au crescut de la 6.5 miliarde $ la 13.2 miliarde $, potrivit IEG Sponsorhip Report. Doar in 2012, cresterea a fost de 6.2%, grosul sponsorizarilor mergand in cele 4 sporturi profesioniste majore: baseball, baschet, fotbal american si hochei.
O lectie si o sursa de inspiratie pentru Romania este felul cum a evoluat marketingul sportiv online in SUA in ultimii ani. Publicitatea online s-a dublat in ultimii 5 ani, potrivit eMarketer:

•   2007: 548 milioane $
•   2008: 727 mil. $
•   2009: 859 mil. $
•   2010: 985 mil. $
•   2011: 1.11 miliarde $

Daca in Europa prezenta unui sponsor pe tricou este deja traditie, in Statele Unite lucrurile stau putin diferit. In vreme ce in Premier League echipe ca Manchester United, Manchester City si Liverpool castiga anual 32.6 milioane $ pentru ca sponsorul sa-si puna numele pe tricoul de joc, in SUA aceasta practica este mai timida. In 2006, MLS (liga americana de "soccer") a devenit prima liga profesionista ce a introdus practica. Astazi, echipa lui David Beckham, Los Angeles Galaxy, castiga cel mai mult din partea sponsorului de pe tricou: intre 4 si 5 milioane $ de la Herbalife. Cele patru ligi ale sporturilor majore (MLB, NBA, NFL si NHL) analizeaza si ele reclama pe tricouri ca sursa de venit. Deja, se fac studii pentru a vedea care va fi impactul asupra veniturilor din marketing si transmisia evenimentelor. O astfel de analiza, a Horizon Media, a relevat ca dintr-o asemenea miscare cvartetul ar castiga anual 373.1 milioane $, dupa cum urmeaza:

•    National Football League: 230.9 milioane $
•    Major League Baseball: 101.1 mil. $
•    National Basketball Association: 31.2 mil. $
•    National Hockey League: 8.2 mil. $

Dar poate cele mai "mind-blowing", cele mai uimitoare, sunt datele extrem de minutioase culese despre fanii sportului din SUA.

Sex
•    Barbati: 72%
•    Femei: 50%

Varsta
•    18-30: 63%
•    31-46: 63%
•    47-65: 63%
•    Peste 65 ani: 57%

Venit
•    Mai putin de 50,000 $: 57%
•    Peste 50,000 $: 68%

Conform unui sondaj Harris Poll din decembrie 2011, sporturile preferate ale americanilor sunt: 

Fotbalul american 36% (30%)
Baseball 13% (15%)
Fotbal colegial 13% (11%)
Curse 8%  (7%)
Baschet profesionist 5%  (7%)
Baschet colegial 5%  (6%)
Hochei 5%  (4%)
Tenis masculin 2%  (1%)
Box 2%  (2%)

in paranteza, valoarea din 2004

Nu prezinta interes sa spunem aici cati americani se declara fani inraiti ai sporturilor urmarite, cati ani are in medie spectatorul Jocurilor Olimpice de iarna sau care este distributia sexelor si a varstelor in functie de competitie (NFL, MLB, NASCAR, NHL, campionatul de baschet al femeilor WNBA sau campionatul de golf al doamnelor, LPGA). A tine cont de etnicitatea fanului de sport, a sti ca 62% dintre hispanici prefera boxul si fotbalul, sau ca doar 27% dintre afro-americani prefera hocheiul, este ceea ce face diferenta dintre o campanie de marketing reusita si una dezastruoasa. Cand stii ca 50 de milioane de femei urmaresc cu aviditate sporturile, iar 10% dintre ele sunt innebunite dupa baseball, jumatate din batalie este deja castigata.
Morala? Americanii au toate aceste statistici si le pun la treaba, oferind un continut relevant si special "mulat" pe nevoile unui consumator despre care expertii in marketing sportiv stiu, fara exagerare, tot. Doar astfel, poti veni in intampinarea nevoilor publicului, si crea o situatie de win-win, in care toate partile implicate au de castigat: branduri, echipe, sportivi si suporteri.

marți, 6 noiembrie 2012

SUA: Lectii de sport si marketing ca la carte...


A avea succes in sport, dar si in marketingul sportiv, nu se rezuma la a pompa bani. Oricine poate arunca milioane sau zeci de milioane de euro pe o echipa, oricine poate oferi o sponsorizare sau derula o campanie de marketing, daca are banii necesari. Ceea ce face diferenta intre "the best and the rest", intre cei mai buni si restul, este "know-how"-ul specialistilor la care apelezi pentru a-ti promova brand-ul. Aceasta pricepere presupune in primul rand o cunoastere intima a pietei, a preferintelor consumatorilor, a varstei lor, a repartitiei acestora pe zone, a obiceiurilor de cumparare, si asa mai departe. Aceste detalii, de multe ori neglijate sau insuficient documentate in Romania, ocupa un rol primordial in marketingul sportiv adevarat, din Vest. Asa cum le place americanilor sa spuna, "It's a numbers game", iar cel care detine cifrele relevante controleaza piata. Nu intamplator, marile firme de marketing sportiv din Occident realizeaza periodic cercetari sociologice menite sa le permita accesul in mintea consumatorului de sport.

Vorbim de America pentru ca America este Mecca sporturilor si a marketingului aferent. Potrivit anuarului pe 2013 realizat de reputata firma de cercetare a pietei Richard K. Miller & Associates, industria sportiva din SUA genereaza anual 410 miliarde de dolari, cifra incredibila care include marketingul sportiv si cheltuielile pe distractia la evenimente. (Spre comparatie, Romania a avut in 2011 un PIB de 270 miliarde $.) Defalcat, investitiile sunt urmatoarele (conform Plunkett Research):

71.8 miliarde $ - pe bunuri sportive
27.3 mld $ - marketing sportiv si publicitate
21.6 mld $ - sporturi profesioniste
20.7 mld $ - centre de fitness si relaxare
20.5 mld $ - alte distractii
19.8 mld $ - terenuri de golf
8.7 mld $ - circuite auto
4.3 mld $ - alte ligi sportive
700 milioane $ - sporturi in colegii si universitati
180 miliarde $ - diverse (concesii, constructii, pariuri, licente, sponsorizari, turism sportiv, presa sportiva etc.)

Se observa deci nu doar diversitatea intereselor americanilor fata de sport, ci si faptul ca marketingul sportiv este in topul cheltuielilor, reprezentand aproape jumatate din valoarea achizitiilor de bunuri sportive si produse promotionale. Yankeii sunt mari consumatori de sport, un studiu din decembrie 2011 aratand ca 61% dintre adultii din SUA se declara fani ai unui sport. Sportul este mai popular decat cazinourile, bricolajul, gradinaritul, artele, animalele de companie si alte hobby-uri.
Marile evenimente sportive atrag in America audiente record. Evenimentul anului este de departe Super Bowl, cu 100 de milioane de telespectatori. Intr-un top al atractivitatii, infruntarea de traditie din fotbalul american depaseste chiar si petrecerea de  Revelion!

Acelasi anuar realizat de Richard K. Miller & Associates trece in revista si cele mai valoroase entitati sportive din lume, folosind datele Forbes. Componenta Top 10 este practic o afacere intre fotbalul european si sporturile americane:

Manchester United (fotbal): 2.24 miliarde $
Real Madrid (fotbal): 1.88 mld
Dallas Cowboys (fotbal american): 1.85 mld
New York Yankees (baseball): 1.85 mld
Washington Redskins (fotbal american): 1.56 mld
Los Angeles Dodgers (baseball): 1.40 mld
New England Patriots (fotbal american): 1.40 mld
Barcelona (fotbal): 1.31 mld
New York Giants (fotbal american): 1.30 mld
Arsenal (fotbal): 1.29 mld

Doi golferi conduc topul celor mai bine platiti sportivi din SUA

Tiger Woods (golf): 62.3 milioane $
Phil Mickelson (golf): 61.2 mil
LeBron James (baschet): 44.5 mil
Alex Rodriguez (baseball): $36.0 mil
Peyton Manning (fotbal american): 38.1 mil

Pe plan international, liderii veniturilor nu sunt, cum s-ar crede, fotbalisti

Roger Federer (Elvetia, tenis): 52.8 milioane $
Manny Pacquiao (Filipine, box): 52.5 mil
Fernando Alonso (Spania, F1): 45.0 mil
Lionel Messi (Argentina, fotbal): 43.8 mil
Cristiano Ronaldo (Portugalia, fotbal): 38.8 mil

Cercetarile au aratat ca 1 din 4 americani merge anual la trei sau mai multe evenimente sportive, profesioniste sau academice. Sporturile universitare sunt extrem de populare. De pilda, baschetul universitar (38.2%) este aproape la fel de urmarit ca NBA (40.8%) de adultii din SUA. Baseball-ul profesionist este urmarit de 51.2%, fotbalul american de 61.2%, in vreme ce hocheiul are o audienta mai mica (23.5%). De notat ca fotbalul european (urmarit de 30.6% dintre americani) a depasit NASCAR-ul (23.1%) in preferintele publicului. Foarte interesante sunt si cifrele privind cheltuielile pe marketing sportiv in SUA, antementionate la 27.3 miliarde $ / an. Conform datelor SportsBusiness Journal, via The Nielsen Company, companiile care cheltuie cel mai mult pe publicitate sportiva sunt:

1. Gigantul telecomunicatiilor AT&T: 366.3 milioane $ (32% din bugetul sau total de publicitate)
2.  Producatorul de bere Anheuser-Busch: 356.2 mil (81%)
3.  Compania de telecomunicatii Verizon: 340.5 mil (30%)
4  Ford: 305.9 mil (30%)
5  Toyota: 240.0 mil (24%)
6  Chevrolet: 238.9 mil (32%)
....................................................
9. McDonalds: 202.9 mil (28%)
....................................................
Coca-Cola: $144.6 million 64%
....................................................
17. NFL: 125.6 mil (91%)
18. Subway: 125.3 mil (29%)
....................................................
21. Microsoft: 119.0 mil (29%)
....................................................
Apple: 110.5 mil (29%)
....................................................
25. Mercedes-Benz: 108.9 mil (46%)

Sunt cifre care arunca o noua lumina asupra americanilor, perceputi in general ca "Fast Food Nation". Insa, iata ca pe langa burgerii traditionali, ei mananca si sport pe paine, cheltuie enorm pe echipament sportiv si aparatura pentru exercitii, si pot fi o inspiratie.

Nu ratati urmatorul editorial, in care vom discuta despre contractele de publicitate ale sportivilor de top, sponsorizari, de cate ori a crescut marketingul sportiv online in ultimii 5 ani, cine vinde cele mai multe tricouri, care este profilul, demografia si etnicitatea fanului (in functie de sport), cat castiga acesta, si nu numai!