miercuri, 23 ianuarie 2013

Cele mai proaste 10 decizii luate de sportivi


"De la sublim la ridicol nu-i decat un pas.", spunea Napoleon. In cazul sportivilor renumiti, distanta este chiar mai mica - astazi sunt zeii planetei sau ai unei tari, maine, numele lor poate fi acoperit de ridicol sau de uitare. De cele mai multe ori, ei sunt cei care isi taie craca de sub picioare. Pentru ca atunci cand esti rasfatat de mass media si adulat de fani, este foarte usor sa iti pierzi capul. Asa cum actrite de la Hollywood cu milioane de dolari in conturi au fost prinse in magazine furand maruntisuri, si sportivii (internationali, dar si romani) ne-au oferit momente incredibile prin deciziile lor catastrofale.

Morala? Sa angajeze o firma de marketing sportiv si consiliere care sa ii reprezinte si nu doar sa le mentina imaginea intacta, ci sa le-o si imbunatateasca.

1. Tiger Woods - Golferul adulter

Toata lumea a auzit de Tiger Woods, cel mai bun golfer al planetei. Ca sa facem o gluma, si mai multa lume a auzit de aventurile lui Woods, care l-ar face sa roseasca si pe Casanova. Peste noapte, dintr-un sportiv plin de bani (90 mil. $ venituri in 2010), cu o familie perfecta si statut de legenda, jucatorul de golf american a devenit oaia neagra a sportului mondial. Din cauza scandalului in care a fost implicat, dependentul-de-sex Woods a pierdut nu doar sute de milioane de dolari, conform estimarilor, ci si respectul fanilor si increderea sponsorilor.

Tonya Harding, hitman pentru rivala

S-ar putea crede ca in patinaj rivalitatile sunt mai... reci. Nimic mai fals. In 1994, Tonya Harding a fost condamnata la 3 ani de inchisoare cu suspendare, 500 de ore de munca in folosul comunitatii si amendata cu 160.000 de dolari. Motivul? Harding a conspirat cu fostul ei sot sa angajeze un agresor care sa o scoata din joc pe rivala ei, Nancy Kerrigan. Aceasta a fost atacata la Detroit de un ins care a incercat sa ii rupa piciorul, evident pentru a nu mai putea patina. Din fericire, Kerrigan s-a ales doar cu vanatai, iar la Jocurile Olimpice a castigat argintul. Harding s-a clasat pe opt. Ulterior, Tonya a curtat iar controversa cand o caseta video ce o arata facand sex in noaptea nuntii a aparut pe piata.

3. "Dodel", spaima Yahoo Messenger

Pe vremea cand evolua pentru FC Arges si nu era in atentia presei de scandal, Cristian Tanase parea unul dintre cei mai promitatori tineri jucatori romani, impresie intarita de prestatiile in tricoul primei reprezentative. Usor-usor, insa, o data cu transferul la Steaua, Tanase a devenit "celebru" pentru motivele gresite. Cea mai neinspirata a fost decizia sa de a testa chat-ul, sub ID-ul "dodel18". Presa nu a stat degeaba si a popularizat supranumele, publicand si discutiile lui Tanase cu diverse domnisoare. Eroul nostru si-a sporit "reputatia" prin interviurile acordate si asocierea cu "bombe sexy". Pare comic, insa in vreme ce ziarele fac tiraj, iar suporterii se amuza, cluburile din strainatate vad un Claudiu Raducanu 2, si prefera sa investeasca in alti jucatori... cu nume mai bun!

4. Michael Jordan - Reconversie profesionala

In 1993, dupa asasinarea tatalui sau, Michael Jordan a luat decizia de a se retrage din NBA si de a urma visul parintelui: ca Michael sa joace in Major League Baseball. Nici fanii, nici jurnalistii, nu l-au luat insa in serios, demersul lui de a se antrena cu Chicago White Sox parand mai degraba o exhibitie. Insa Jordan, un baschetbalist de legenda, nu glumea: in fiecare dimineata, el se prezenta la ora 7.30 pe teren. Au urmat perioade de relativ succes in tricoul echipelor Birmingham Barons si Scottsdale Scorpions, dar greva din MLB survenita in 1995 l-a facut pe Jordan sa isi agate... bata de baseball, mai bine zis manusile, in cui. Un episod bizar, chiar daca motivat sentimental.

5. Boxerii prinsi la furat

In 2007, trei dintre cei mai promitatori boxeri romani, Bogdan Dinu (21 de ani), Ronald Gavril (21) si Gabriel Stan (20), au fost prinsi atunci cand intentionau sa sustraga din magazinul Nordstorm din Chicago o plasa cu articole sportive. Cei trei au fost eliminati de la Campionatul Mondial, trimisi acasa si exclusi pe viata din boxul amator. In plus, autoritatile americane le-au interzis intrarea pe teritoriul SUA timp de 10 ani. Cu toate scuzele oficialilor romani, impresia proasta a ramas, dovada ca de multe ori nu doar sportivii, ci si conducatorii sportului romanesc au o credibilitate scazuta si nu investesc in imagine cu proiecte concrete, in locul vorbelor.

6. Mario Balotelli, enigma italiana
Atacantul lui Manchester City, Mario Balotelli, are la 23 de ani cu se sa umple 2 biografii, daca nu mai multe. Episoadele sale de nebunie temporara sunt "fara numar": a aruncat cu sageti in juniorii "Cetatenilor" pentru ca se plictisea, a vizitat un liceu pentru ca voia sa mearga la toaleta, si-a incendiat casa cu artificii, a intrat intr-o inchisoare pentru femei deoarece a vazut portile deschise, iar cel mai recent si-a infuriat atat de tare antrenorul, pe Roberto Mancini, incat acesta a vrut sa il ia la bataie pe terenul de antrenament!

7. Michael Phelps si marijuana

Chiar si cel mai medaliat olimpic al tuturor timpurilor, inotatorul Michael Phelps, a reusit sa isi stirbeasca intr-un fel gloria. Pare greu de crezut, insa in februarie 2009 tabloidul britanic News of The World a publicat o fotografie cu americanul fumand marijuana. Urmarea a fost ca Phelps a fost suspendat pentru trei luni din echipa Statelor Unite, pierzand si un sponsor important, Kellogg. Phelps a fost nevoit sa isi ceara scuze public pentru episodul jenant.


8. Maradona o ia razna
Toata lumea cunoaste problemele cu drogurile ale "Butoiasului atomic", asa ca nu despre ele vom vorbi in aceasta rubrica. Se spune ca geniile au o doza de nebunie, zicala ce i se potriveste de minune lui Maradona. In 1994, aflat acasa in Buenos Aires, Diego s-a saturat de jurnalistii care ii invadau intimitatea si a trecut la represalii. Ascuns dupa Mercedesul sau, "El Pibe d'Oro" a tras in acestia cu o pusca cu aer comprimat, ranind patru oameni. Dupa aceasta "isprava", Maradona a primit 2 ani si 10 luni de puscarie. Incredibil, cu suspendare!


9. Gimnastele dezbracate

Gimnastica ne-a adus multe satisfactii de-a lungul vremii, motiv pentru care indignarea nationala a depasit temperatura de fierbere cand, in 1999, fosta campioana mondiala si europena cu echipa Romaniei, Corina Ungureanu, a pozat in Playboy. Ulterior, Ungureanu a recidivat alaturi de Lavinia Milosovici si Claudia Presecan, cele trei fiind solicitate in 2002 sa apara in Japonia intr-un film, dar si intr-o revista pentru adulti, actiuni din care au castigat cateva zeci de mii de dolari fiecare. Desi financiar gestul se poate justifica, fetele si-au compromis serios imaginea sportiva.



10. Zidane, iesire pe usa din dos

10 minute il mai desparteau in 2006 pe Zinedine Zidane de sfarsitul unei cariere ilustre, indiferent de rezultatul finalei mondiale dintre Franta si Italia. Insa, in prelungirile meciului, Zidane a clacat nervos si a facut de-acum celebrul sau gest, lovindu-l cu capul in piept pe Marco Materazzi, care ii arunca insulte. Pentru ca lucrurile sa fie si mai dramatice, Franta a pierdut la penalty-uri in fata Squadrei Azzurra cu 5-3. O pata care va ramane mereu pe cariera magicianului "Zizou" - si o iesire din scena penibila, pentru un profesionist.


Evident, lista poate fi imbunatatita, asteptam si alte propuneri sub forma de comentarii!

miercuri, 9 ianuarie 2013

"Dintosul" Ronaldo se initiaza in marketing


Vi-l amintiti probabil pentru golurile marcate la Barcelona, Real Madrid si nationala de fotbal a Braziliei, si pentru zambetul sau larg si strungareata care i-au adus porecla de "Dintosul". Insa nu v-ati fi imaginat niciodata ca Ronaldo, jucatorul despre care rautaciosii spuneau in timpul carierei ca nu a citit nici o carte, se va apuca de... studiat. Iata insa ca incredibilul s-a intamplat, iar petrecaretul brazilian, care este si imaginea Cupei Mondiale din 2014, din Tara Cafelei, s-a decis ca este timpul sa se puna cu burta... pe carte!

Astfel, potrivit The Guardian, cel mai prolific marcator din istoria Cupei Mondiale, ajuns acum la 36 de ani, va petrece din februarie cateva luni la Londra, pentru a studia marketingul si publicitatea la reputata firma WPP, condusa de Sir Martin Sorrell. Ronaldo s-a retras din fotbal in vara lui 2011, intr-un amical contra Romaniei.

"In ultimii 18 ani nu am studiat mai deloc.", a recunoscut candid Ronaldo pentru ziarul brazilian Meio & Mensagem. "Simt o mare nevoie sa fiu iar elev. Am invatat mult in viata, calatorind, traind in strainatate, la scoala vietii. Insa trebuie sa ma implic in ceva. Va fi perfect sa invat de la Martin Sorrell. Nu il voi lasa in pace, ii voi pune intrebari toata ziua, ca un atacant veritabil. Va fi nevoit sa imi spuna totul.", a mai spus Ronaldo, considerat unul dintre cei mai buni jucatori din istoria fotbalului si - atentie - patronul unei echipe de curse (A1 Team Brazil) alaturi de compatriotul sau Emerson Fittipaldi!

Are o firma de marketing sportiv

Paradoxal si sugestiv pentru Ronaldo este ca acesta se apuca de studiat marketingul sportiv in conditiile in care in 2010 a fondat la Sao Paulo chiar o firma de... marketing sportiv, denumita 9ine, aluzie la numarul sau de pe tricou. Legatura cu WPP este ca britanicii au investit in afacerea lui Ronaldo, iar Sorrell nu a facut-o intamplator, ci pentru a specula brandul global numit Ronaldo. Afaceristul de 67 de ani a anuntat ca Dintosul "va juca pentru WPP". Doi ani mai tarziu, predictia se adevereste.
Boss-ul WPP, cunoscut pentru pasiunea lui pentru cricket, nu a oferit insa detalii despre ceea ce va face exact Ronaldo ca "intern", la Londra. "Avem o legatura de doi ani. Este un coleg si un sfatuitor in ce priveste Cupa Mondiala din Brazilia si Jocurile Olimpice de la Rio. Va veni la Londra, avem o companie impreuna si cred ca vom lucra la asta."

Evident, initiativa lui Ronaldo, care luna trecuta s-a despartit de sotia lui, starneste zambete pe tot mapamondul. Insa PR-ul 9ine si purtatorul de cuvant al lui "Il Fenomeno", Renato Pezzoti, sustine ca lucrurile sunt cat se poate de serioase, mai trebuind sa fie puse la punct doar detaliile sederii brazilianului in Marea Britanie. "Va petrece in Insula trei, patru, cinci luni, in urmatorii doi ani. Ronaldo vrea sa stea cateva luni la Londra in acest an."

A inotat cu rechinii

Ironizat adesea pentru greutatea sa rusinoasa pentru un atlet, Ronaldo este insa departe de a fi needucat sau neinitiat in lumea de rechini a marketingului sportiv. Ca jucator, a castigat tot ce se putea castiga si a avut contracte de zeci de milioane de dolari cu cele mai reputate firme din lume. De notorietate a ramas un episod cu Nike, petrecut in 2006. Atunci, cu prilejul Cupei Mondiale din Germania, producatorul de echipament sportiv realizase o reclama care il omagia pe Ronaldo. Numai ca, acesta a avut o prestatie jenanta in meciul de debut contra Croatiei, ceea ce i-a determinat pe conducatorii Nike sa aiba indoieli asupra oportunitatii difuzarii clipului la TV. Insa "Dintosul" a avut ultimul cuvant. O prestatie excelenta, cu o dubla impotriva Japoniei, l-a readus in postura de favorit al publicului - si directorilor de la Nike - iar reclama a fost pana la urma difuzata. Ronaldo a devenit cel mai prolific marcator din istoria Cupei Mondiale, cu 15 goluri.


Ce au de invatat romanii

"Grasanul", incultul si nimfomanul Ronaldo revenind pe bancile scolii, nu este doar o stire senzationala. Dimpotriva, ea trebuie sa fie o lectie pentru toti sportivii romani, care trebuie sa isi cantareasca bine optiunile, atat in timpul carierei cat mai ales dupa aceasta., si sa inteleaga nevoia de a se diversifica Sigur, ritmul ametitor in care se desfasoara lucrurile pe durata carierei sportive, mai ales in cazul sportivilor nostri de top, poate fi un alibi. Dar ceea ce se intampla in Occident ne arata ca educatia este primordiala pentru un atlet. Un alt fotbalist, olandezul Arjen Robben, care castiga peste 6 milioane de euro anual la Bayern Munchen, a marturisit ca isi face studiile universitare pentru ca "fotbalul este nesigur, o fractura imi poate pune punct carierei si vreau sa am un viitor." Aceasta este mentalitatea la care trebuie sa ajunga si sportivii nostri, iar firma noastra le poate oferi consilierea - si reprezentarea - de care au nevoie pentru a face pasul de la (fosta) glorie sportiva, la personalitate relevanta si apreciata, nu doar in sport, ci si in media si in spatiul public.

marți, 1 ianuarie 2013

Cum va arata piata sportului in 2013


  • Atentia fanilor si sponsorilor se muta pe pietele emergente: Brazilia, Rusia, India si China 
  • Clubul englez  Stockport County si-a lasat fanii sa voteze pe Twitter jucatorii care vor fi transferati. 
  • Viitorul sportului este social Fotbalul american si baschetul din NBA se muta in Europa
  •  Piata sportului mondial va atinge 130 miliarde dolari in 2013, in crestere cu 0.2%
  •  Incasarile mondiale din bilete vor creste cu 1.7%, pana la 41.3 miliarde $ 
  • Sponsorizarile vor uca la 40.2 miliarde $, +2.7% fata de 2012 
  • Deal-urile media globale in 2013: 30 miliarde $ (-6.5%); Merchandising: 18.5 miliarde (+3%)
2012 este istorie iar 2013 isi deschide larg aripile in fata noastra. Este deci momentul, nu al retrospectivelor, ci al previziunilor si al gandurilor concentrate pe viitor, un viitor pe care il construim cu fiecare actiune prezenta. Dar destul cu filosofia, pentru ca in sport, si in marketingul sportiv, prea multa visare strica. Cuvantul de ordine este planificare, iar clarviziunea si capacitatea de a intelege piata si nevoile publicului sunt chintesenta succesului. In acest sens, un raport al celebrei firme de consultanta PricewaterhouseCoopers arunca o lumina noua asupra pietei sportive mondiale si tendintelor acesteia in 2013.

Inainte de a vedea care sunt ele, sa revenim putin "la scoala":

Din ce este compusa piata sportului?

- SPONSORIZARILE, care includ platile pentru ca un produs sa fie asociat unei echipe, ligi sau eveniment, si drepturile de redenumire
- VANZARILE DE BILETE la evenimentele sportive
- DREPTURILE MEDIA, sume platite de televiziuni, radiouri si retele pentru a transmite respectivele evenimente (inclusiv pe Internet si pe dispozitivele mobile)
- MERCHANDISING, vanzarile de produse licentiate cu logo-ul echipei sau ligii, cu asemanarea jucatorilor samd.

Potrivit PwC, asistam la o convergenta tot mai mare a industriei sportive cu cea a entertainmentului. Ambele se adapteaza la noile tehnologii digitale care definesc felul in care ne petrecem timpul liber. Sa ne gandim doar la Facebook, Twitter sau YouTube, toate rulate de pe ultimul iPhone. Pe acelasi telefon, intr-un tab al lui Safari este deschis site-ul LiveScore, pentru a verifica scorul in finala Roland Garros, ba poate chiar este urmarit meciul intr-o aplicatie specializata...

In pofida turbulentelor economice, sportul a continuat sa prospere in ultimii ani, un exemplu de succes fiind chiar relativ recentul EURO 2012. Popularitatea evenimentelor majore este sprijinita de progresele tehnologice, care fac transmisia lor o experienta tot mai lina si mai agreabila. Pot depune marturie ca acelasi EURO 2012 a fost primul turneu major pe care l-am urmarit aproape exclusiv online, gratie stream-ului oferit de site-ul TVR. 

Este apoi filonul social. Companiile TV imbratiseaza tot mai mult retelele sociale pentru a oferi o experienta mai intensa. Sponsorii raman dornici sa se asocieze la evenimente sportive - folosind algoritmi tot mai complicati si mai relevanti de culegere a datelor, pentru a intelege ce atrage si ce nu atrage publicul consumator. Fanii, caci despre ei este vorba, isi fac tot mai simtita prezenta via social media.

Insa nu totul este roz in sportul si marketingul sportiv mondial. Daca la un turneu final de Campionat European sau in play off-ul NBA arenele sunt pline, evenimentele mici se chinuie sa gaseasca moduri noi de a se face interesante - o metoda par concertele post event. Preturile biletelor cresc, ceea ce tine lumea departe de stadion (inclusiv in Romania). Preturile jucatorilor si salariile cresc si ele, punanad o presiune suplimentara pe cluburi, patroni si sponsori.

Spre ce se indreapta sportul mondial in 2013? 
Expertii PwC au identificat cateva trenduri:
  • Blocul BRIC (Brazilia, Rusia, India, China) la care se adauga Orientul Mijlociu vor continua sa creasca rapid, oferind noi oportunitati comerciale. Dupa cum se stie, Brazilia va organiza in 2013 Cupa Confederatiilor, in 2014 Cupa Mondiala la Fotbal, iar in 2016 Olimpiada de Vara
  • Sponsorii vor aloca tot mai multi bani sportului, insa vor dori un ROI (return on investment, rentabilitate a investitiei) mai mare = tehnologii de masurare mult mai avansate, mai sofisticate... mai intruzive
  • Federatiile si ligile vor cauta sa introduca noi reguli financiare pentru a controla costurile si datoriile (exemplul Financiar Fair Play al UEFA sau invocatul "salary cap" in Premier League, dupa modelul NBA)
  • Federatiile si cluburile sportive din toata lumea fac un periculos act de balans intre cerintele comerciale tot mai mari si nevoia de a ramane integre, respectiv competitive (cazurile Manchester City, PSG etc.)
Morala? In 2013 industria sportului va creste, dar partea leului o vor lua cei care oferi cele mai atractive si mai spectaculoase produse - fie ca vorbim de sponsori, canale media sau echipe.

Puncte de retinut:
  • Sportul si distractia converg. Show-ul Super Bowl din 2011, care i-a inclus in distributie pe Keith Urban, Maroon 5, Christina Aguilera si Glee, a facut cea mai mare audienta din istoria televiziunii americane: 111 milioane de privitori. Staruri ca Lady Gaga (India, 2011) si Eminem (Sao Paulo 2010, Abu Dhabi 2012) au inchis in acesti ani show-uri de Formula 1, iar trendul va continua in 2013
  • Media sportiva = media sociala. Retelele sociale le ofera sportivilor sansa unei legaturi mai directe cu fanii, fara amestecul presei. In acelasi timp, brandurile se pot inculca in mintea fanilor, si intelege cum percep acestia brandul
  • Sponsorii nu se vor mai multumi sa fie doar un nume pe tricou, ci vor dori sa fie "impregnati" in produsul sponsorizat
  • Pretul jucatorilor va creste, ca si datoriile echipelor. De pilda, 65% dintre cluburile implicate in competitiile europene sunt pe pierdere. Cenzura financiara a UEFA se va aplica deplin din sezonul 2013-14. Un exemplu de succes vine din Formula 1, unde costurile au scazut ca urmare a unui acord de reducere a cheltuielilor

  • Granitele in materie de sport se estompeaza. Va mai amintiti ideea Etapei 39 de Premier League intr-o tara straina? Ei bine, never say never. Pana atunci, englezii vor fi colonizati ei, de americani. NFL va reveni pe "Wembley" in 2013, iar NBA va descinde la O2 pe 17 ianuarie cu meciul Detroit Pistons - New York Knicks - al treilea joc pe taram european din sezonul regulat. In plus, marile nationale de fotbal disputa frecvent amicale pe tot globul, contra unor bonusuri consistente. Totodata, FIFA a atribuit urmatoarele trei editii ale Cupei Mondiale unor piete emergente: Brazilia (2014), Rusia (2018) si Qatar (2022)
  • Tehnologiile HD TV si 3D vor lua avant. Intr-o era in care fanii citesc stiri si tweet-uri 24/7, ei vor sa fie implicati direct si in joc. Daca pe vremuri tehnologia Hawk-Eye era maximum, broadcasterii pot acum sa inghete pozitia unui jucator pe teren si sa il manipuleze digital