miercuri, 20 februarie 2013

RAPID IN LIGA CAMPIONILOR MOBILI


  • Rapid a devenit prima echipa de fotbal romaneasca ce are aplicatia ei dedicata pe cele mai importante sisteme de operare mobile, iOS si Android
  • Gratie serviciilor furnizate de ELAS GROUP, giulestenii intra in lumea buna a fotbalului european, alaturandu-se unor nume grele ce ofera fanilor aplicatii mobile: Barcelona, Real Madrid, Manchester United, Chelsea sau Arsenal

"Suntem peste tot acasa / Portile ni se deschid / Nu-i echipa mai frumoasa / Si mobila ca Rapid". Victor Socaciu ne va ierta ca-i parafrazam versurile, mai ales ca, in noua forma, ele se potrivesc perfect ocaziei. FC Rapid si ELAS GROUP au lansat, saptamana trecuta, aplicatia mobila oficiala a clubului alb-visiniu, giulestenii devenind cu acest prilej primul club de fotbal din Romania ce detine un asemenea program pentru smartphone-uri si tablete. Rapid este un deschizator de drumuri, pe o piata mobila in plin boom, adresandu-se unui segment pana acum neglijat de formatiile romanesti: microbistii totodata fani ai tehnologiei, un segment dinamic mereu in pas cu vremurile. Si, evident, cu ultimele scoruri, transferuri si informatii din fotbal.

Aplicatia mobila a FC Rapid poate fi descarcata gratuit de fanii rapidisti din Google Play (in cazul posesorilor de device-uri pe Android), respectiv din App Store (de catre posesorii de iPhone si iPad), scopul ei fiind sa aduca impreuna marea familie a Rapidului intr-o perioada complicata in existenta acestui club exponential al Romaniei.

UNIVERSUL RAPID, INTR-UN SINGUR LOC

"Ne gandim la imbunatatirea relatiilor cu fanii pentru ca Rapid nu poate sa treaca peste aceasta perioada fara ajutorul lor. De aceea venim cu ceva nou pentru ei, o aplicatie mobila. Incepand de astazi, Rapid este prima echipa de fotbal din Romania care are o aplicatie mobila oficiala pentru tablete si telefoane inteligente. Aplicatia este gratuita atat pentru telefoanele cu sistem de operare iOS, cat si pentru cele cu Android. Ea ofera stiri, informatii exclusive despre echipa, melodii, fotografii, clipuri video cu meciuri din istoria Rapidului, dar si din prezent. De asemenea, aplicatia ofera statistici, informatii detaliate despre fiecare jucator din lotul nostru.", a explicat la lansare fostul presedinte executiv al rapidistilor, Constantin Zotta.
RAPIDISTII DIN TOATA LUMEA, INCANTATI
Venita in intampinarea nevoilor fanilor, care au acum o sursa oficiala prin care isi pot alimenta pasiunea, oriunde s-ar afla, lansarea aplicatiei oficiale a FC Rapid s-a bucurat de un feedback foarte favorabil din partea celor carora li se adreseaza. O dovedeste numarul descarcarilor, doar in magazinul Google numarul acestora atingand cateva mii in patru zile, cu o nota medie (la momentul scrierii acestui articol) de 4.6 din 5. "Merge perfect, ma bucur ca s-a facut", comenteaza un fan incantat, in timp ce altul considera ca aplicatia este la obiect: "Nu mai trebuie sa deschid toate site-urile de sport si sa ma izbesc de o multime de pseudo-stiri. Asa am doar stirile care ma intereseaza!". Un fan al Rapidului din SUA, care acum isi poate "hrani" microbul via iOS, aplauda si el efortul Rapid, un club mereu deschis inovatiei: "Prima echipa cu pagina web, acum prima echipa cu aplicatie pe telefoane inteligente. Salutari din New York."

CU PASIUNE, PENTRU FANI

Cu acest demers unic in Romania, Rapid face o indrazneata declaratie de intentie, aratand ca este un club in pas cu vremurile. "Am inceput sa lucram in iunie anul trecut. Cu eforturi, cu pasiune si dragoste acest proiect a iesit, chiar daca l-am inceput intr-o perioada grea pentru club. Cu sigurantă mai sunt destule lucruri de pus la punct la ea. Aplicatia a fost facuta pe prietenie si cu pasiune, desi o astfel de aplicatie costa în general 80-100.000 de euro.", a mai spus oficialul rapidist. Evident, cel mai greu lucru este inceputul. Insa ELAS GROUP si Rapid vor lucra continuu si vor asculta parerea fanilor pentru ca produsul sa se imbunatateasca constant, raspunzand asteptarilor pretentiosilor si infocatilor suporteri din Grant.

RAPID, INTR-UN CLUB SELECT

Prin intrarea sa pe nisa mobila, Rapid se alatura celor mai mari cluburi din fotbalul european si mondial, care acorda o importanta deosebita acestui segment de piata in plina expansiune in lumea dinamica in care traim, cand tinem pasul cu stirile pe mobil sau urmarim meciurile pe tableta. De pilda, campioana Europei, Chelsea, castiga lunar 3.4 milioane de lire dintr-o aplicatie similara! O alta echipa de top, Real Madrid, a fost unul dintre primele cluburi din lume care a pariat pe piata mobila, ca parte critica a strategiei sale de marketing. "Los blancos" si-au propus acum sase ani 1. Sa genereze venituri suplimentare din distributia de content mobil in lume 2. Sa creeze o comunitate mobila si o baza de date pe care sa isi construiasca marketingul intelegand comportamentul si nevoile fanilor 3. Sa ofere fanilor servicii precum ticketing, vanzare de produse via mobil.

Zis si facut. In 2013, gratie parteneriatelor incheiate, Real isi distribuie continutul mobil (inclusiv contra cost) pe tot globul, din China pana in SUA. Doar in Spania, Real avea in 2010 peste 100.000 de fani abonati la continutul mobil (si 500.000 pe glob), precum video si poze din timpul meciurilor. Anul trecut, Real alaturi de gigantul mobil Samsung a lansat o aplicatie globala dedicata exclusiv tabletelor Android, denumita MyMadrid. Prin aceasta initiativa, spaniolii au dorit sa isi arate deschiderea spre "new media", oferind stiri exclusive, acces non-stop la magazinul oficial, dar si continut platit de la RealMadridTV. Gratie acestei diversitati, Real Madrid a devenit recent primul club din istorie cu venituri totale de peste 500 de milioane de euro.


VIITORUL SUNA BINE

In conditiile in care doar 16% dintre marketeri au o strategie pentru mobil, "head start"-ul luat de Rapid este unul important. "Aplicatia mobila va ajuta foarte mult relatia dintre suporteri pe de o parte si jucatori, antrenori, conducatori pe de alta parte. Dar eu sunt convins ca in viitor va ajuta si financiar clubul.", a conchis Zotta. Usor-usor, invatand de la nume mari ale fotbalului mondial, precum Manchester United, Arsenal, Real sau Barca, Rapid va evolua nu doar pe teren, ci si in arena mobila. Iar cand aceasta va deveni profitabila, Rapid va fi acolo pentru a culege roadele.

Puteti descarca aplicatia mobila oficiala a FC Rapid de aici:

iOS

Android

sâmbătă, 9 februarie 2013

Beckham - Bunul Samaritean sau afacerist versat?



  • "Am decis sa imi donez salariul unei organizatii caritabile. Iubesc copiii si vreau sa ii ajut. Este ceva fara precedent", a spus Beckham la prezentarea oficiala la PSG
  • Transferul sau este insa banuit ca serveste interesele comerciale ale Qatarului, stat ce detine PSG si va gazdui Cupa Mondiala din 2022
  • Englezul va castiga o avere din vanzarea tricourilor cu numarul 32 
  • Dupa ce Beckham s-a transferat la LA Galaxy in 2006, de la Real Madrid, vanzarile de produse promotionale au crescut cu 231%
Trebuie sa recunoastem, mai mult decat transferul lui David Beckham la PSG, pentru urmatoarele cinci luni, anuntul ca englezul isi va dona salariul de 4 milioane de euro in scopuri caritabile ne-a facut sa ne scoatem palaria. Insa, oricat de tentanta ar fi ideea unui "David Hood" care ia de la bogati si da la saraci, tocmai pentru ca ne ocupam de marketingul sportiv, gestul lui Beckham ne-a facut sa ne intrebam: DE CE? De ce ar juca un fotbalist de 37 de ani, aflat la finalul carierei, pe gratis, pentru un club super-bogat din Europa?

Sigur, teoria potrivit careia cuplul Beckham are destui bani, iar "Posh Spice" a propus o initiativa nobila pentru copii, este atragatoare. Dar in lumea marilor afaceri, in lumea sportului la cel mai inalt nivel, in lumea marketingului sportiv de sute de milioane de euro, "nimeni nu moare pe gratis". Nici un euro nu se risipeste. Asa ca, desi gestul lui Beckham a starnit admiratie in toata lumea (or, o asemenea publicitate pozitiva face mai mult de 4 milioane de euro, este clar), nu putini au fost cei care i-au contestat sinceritatea, ca si valoarea sportiva a transferului.

In conditiile in care Beckham are 37 de ani si concureaza pe postul sau cu doi fotbalisti mult mai tineri si mai scumpi (Lucas Moura, 45 de milioane de euro, respectiv Javier Pastore - 40 mil. €), este greu de crezut ca englezul va evolua foarte mult pentru echipa lui Carlo Ancelotti, aparitiile lui anuntandu-se sporadice. Unde englezul va juca non-stop, pe de alta parte, va fi sub lumina blitzurilor fotografilor francezi si nu numai.

Cu Beckham alaturi de Ibrahimovici (si Mutu, ca sa facem o gluma), Ligue 1 devine un campionat tot mai interesant. Din ciclul "nimic nu este intamplator", presedintele lui PSG, Nasser Al-Khelaifi, este de asemenea directorul canalului Al Jazeera Sports, care a investit masiv in drepturile TV de difuzare a campionatului Frantei! 

In plus, dupa cum se stie, Paris Saint-Germain a fost preluata in 2011 de catre Qatar Sport Investment, o investitie comuna a Guvernului din Qatar si a Comitetului Olimpic din aceasta tara. In traducere, PSG este detinuta de catre statul Qatar, cu un PIB anual de 189 de miliarde de dolari (2012), ceea ce face din trupa de pe "Parc des Princes" cel mai bogat club de fotbal din lume.

Cu Beckham etaland tricoul lui PSG, Ligue 1 devine tot mai vandabila pe glob. Este doar inceputul, pentru ca Beckham va incasa 23 de milioane de euro pentru a promova Cupa Mondiala din 2022. Care va avea loc, ati ghicit, in... Qatar. 

Lumea marketingului sportiv este mica!

"Cascadorie media"

Oricat de talentat si de muncitor ar fi Beckham, zambetul sau face mai multi bani decat centrarile pe care i le va servi lui Ibra. "Nu e altceva decat o cascadorie media. Ce poate sa-i aduca Beckham din punct de vedere sportiv lui PSG, la acest stadiu al carierei lui?" se intreaba pe buna dreptate Damien Degorre, reporter la publicatia franceza L'Equipe.

Este clar ca prin cooptarea lui Beckham, PSG a dat o mare lovitura de imagine. Ca si in cazul lui LA Galaxy, unde englezul a ajutat nu doar echipa ci si intregul MLS (campionatul de fotbal nord-american), Beckham va atrage o publicitate masiva pentru parizieni, ajutand totodata si Ligue 1 sa fie mai urmarita, deci mai atractiva pentru sponsori si posturile TV.

Scoate milioane doar din tricouri

Sigur, Beckham si-a donat salariul si trebuie aplaudat. Ce nu se spune insa, este ca drepturile de imagine s-au negociat separat, asa cum se procedeaza in cazul marilor vedete. La acest capitol intra si vanzarea tricourilor cu numele Beckham, un efect pe termen scurt garantat sa ii ingrase contul superstarului. Potrivit The Sun, Becks va castiga o avere din aceasta afacere, in conditiile in care tricoul costa doar 4 euro sa fie produs in Hong Kong, dar este vandut cu 112 euro! Cireasa de pe tort? In Franta profitul din vanzarea articolelor promotionale este impozitat cu doar 30%!

Deja, tricourile cu numarul 32 "zboara" de pe rafturile magazinului PSG din Champs-Elysees, iar expertul in branduri Jean-Noel Kapferer preconizeaza ca acestea vor invada pietele din Asia si America.

Anatomia (brandu)lui Beckham

Pentru a intelege amplitudinea transferului lui Beckham la PSG, este nevoie de un scurt memento. La 37 de ani, englezul este o icoana a sportului mondial. Succesul sau in fotbal i-a adus contracte cu casa de moda Emporio Armani, producatorul de echipament sportiv Adidas, compania Samsung, lantul de supermarketuri Sainsbury, Pepsi, H&M etc. Beckham a lansat doua parfumuri, "Instinct" si "Homme", iar fiul sau de 10 ani, Romeo, a debutat anul trecut in modeling. Omniprezent in topurile celor mai bine platiti sportivi din lume, Beckham valoreaza azi, gratie contractelor pe care le are, 187 de milioane de euro.


vineri, 1 februarie 2013

Amurgul "zeului" Armstrong


A castiga tine de inima, nu de picioare. ~ Lance Armstrong

Lance Armstrong a fost rasfatatul zeilor, asemeni lui Tantal. De aceea si caderea lui a fost atat de zgomotoasa. Pentru ca lumea isi iubeste cu patos campionii, insa aceeasi dragoste se transforma intr-o antipatie fara margini cand afectiunea i-a fost tradata, iar idolul s-a dovedit un escroc care a prostit-o precum sarlatanii de secol XVI ce vindeau elixiruri "magice".
        Cand cariera lui s-a dovedit o farsa, cand ciclistul american a recunoscut ca victoriile sale in Turul Frantei se datoreaza substantelor dopante folosite, si nu unor calitati supraomenesti, vointei de fier sau inimii curate, s-a dezlantuit Iadul, si pe buna dreptate. S-au scris, si probabil se vor mai scrie pe acest subiect, milioane de pagini pe intreg Internetul. Sa negi ani la rand, cu vehementa, ca te-ai dopat, pentru ca ulterior sa fii demascat, tine de un univers paralel cu valorile sportului. Cu siguranta, acum ca a fost suspendat pe viata din ciclism, Armstrong (41 de ani) are un viitor asigurat la Hollywood: felul in care a reusit sa convinga miliarde de oameni ca este eroul care a invins cancerul testicular pentru a imbraca tricoul galben ramane "de colectie". Ce mai conteaza ca toti sponsorii (Nike, Anheuser-Busch, Trek etc.) l-au parasit, vrand sa se disocieze de rusinea unei asemenea asocieri falimentare, incompatibile cu valorile respectivelor branduri? Lance nici nu mai trebuie sa dea auditie pentru rolul de baiat rau in seria "Batman" - acesta ii vine ca o manusa. Dar probabil ca prima lui aparitie va fi in "Pinocchio 3D". Pentru constanta!
         Ce mai conteaza ca unele institutii (BBC, Universitatea Tufts, orasul Adelaide) i-au retras premiile onorifice acordate? Nu exista publicitate rea sau buna, spune o butada, ci doar publicitate. Faptul ca, la momentul scrierii acestui articol, Lance Armstrong are 3.971.276 de "followers" pe contul sau de Twitter spune totul despre fascinatia pe care "baiatul rau" o exercita in mentalul colectiv. In mod normal, Armstrong trebuia parasit de toti si pus la stalpul infamiei pentru ce a facut. Asta nu se intampla complet (pana la urma, exista femei care se casatoresc cu criminali in serie), iar Lance isi va mai spune probabil povestea pentru cateva milioane de dolari, intr-o autobiografie "tell-all".

Insa tot marketingul, acelasi marketing care a facut din Armstrong unul dintre cei mai bogati sportivi ai planetei, i-a servit cel mai muscator vot de blam in urma confesiunii sale la "Oprah". Astfel, intr-o biblioteca din Australia, cartile "eroului", care au inspirat (fals) atatia oameni de pe glob, au fost... relocate. "Toate titlurile de Lance Armstrong, inclusiv Lance Armstrong: Imagini ale unui Campion, Programul de Performanta Lance Armstrong si Lance Armstrong: Cel Mai Mare Campion al Lumii, vor fi mutate in curand la sectiunea fictiune.", potrivit unui anunt de la biblioteca Manly din Sydney. Desi o simpla gluma a unui angajat, ea a facut furori, pe Internet si nu numai Sa ajungi dintr-un campionat venerat, obiect de deriziune - iata soarta care ii asteapta pe toti sportivii care cred ca pot pacali jocul.  Pana la urma, morala povestii lui Armstrong este una utila oricarui sportiv de top: sa stie cand si unde sa se opreasca, pentru ca altfel hybris-ul, mandria nemasurata, ii va veni de hac. "Eram genul de tip care credea ca i se cuvine totul. Au fost oameni care au crezut in mine, si au tot dreptul sa se simta tradati. Imi voi petrece tot restul vietii incercand sa le castig iar increderea si cerandu-mi scuze." Bafta, Lance! Suna a "Misiune Imposibila 8", dupa 7 Tururi furate!

"A fost povestea perfecta. Sa inving boala, sa castig Turul Frantei. Era mitul perfect. Insa nu a fost adevarat. Merit ceea ce mi se intampla. Sunt un ticalos." ~ Lance Armstrong, in discutie cu Oprah Winfrey (ianuarie 2013)

"Aroganta nu este buna pentru un brand, si cred ca asta i-a cauzat caderea [lui Armstrong]." ~ David Srere, co-presedinte al firmei de consultanta pe probleme de brand Siegel + Gale