duminică, 30 iunie 2013

Invataturile lui Mao despre marketing si baschet

Mao Zedong avea dreptate: Pe energia maselor se poate construi orice. Evident, dictatorul chinez nu se gandea la marketingul sportiv sau la baschet atunci cand si-a exprimat aceasta opinie, insa politica si marketingul au un lucru in comun: ambele sunt despre cucerirea publicului, despre construirea unui brand si a unui following loial - fie vreme buna, fie vreme rea.

Accesati Wikipedia si veti gasi urmatoarea definitie: “Streetball-ul este un sport modern, varianta «de strada» a baschetului. Regulile sunt la fel ca cele ale baschetului, insa nu sunt neaparat obligatorii. Cei care joaca decid inainte de inceperea jocului regulile si miza. Miscarile din streetball sunt cunoscute ca «freestyle».”

Avantajele streetball-ului, pentru marketingul sportiv, sunt evidente. Chiar daca nu are traditia altor sporturi, el compenseaza prin dinamism, raspunde stilului de viata dinamic al noii generatii, este atractiv, spectaculos, si permite o libertate cu care publicul se identifica. Nu necesita aparatura complicata - doar o minge si un teren. Si cativa prieteni liberi pentru o dupa-amiaza.

Pe aceasta idee au marsat si cei de la WizzAir, Sport Arena si Federatia Romana de Baschet, ultima, cu sprijinul si asentimentul FIBA. In week-end-ul recent incheiat, a avut loc in Piata Constitutiei din Bucuresti cel mai mare turneu de baschet 3 la 3 organizat la noi, parte din circuitul european EuroTour si din cel mondial 3x3 World Tour. Acesta s-a bucurat de sprijinul - si prezenta - catorva personalitati de marca ale sportului mondial (sarbul Vlade Divac, fostul star al celor de la Los Angeles Lakers, campion mondial si european si vicecampion olimpic, dunker-ul american Porter Marbery, lituanianul Sarunas Marciulonis, campion olimpic si european, spaniolul Jorge Garbajosa, medaliat cu aur mondial, european si argint olimpic), dar si romanesc (Bogdan Stelea, Miodrag Belodedici, Daniel Prodan, Virgil Carutasu), precum si omologul de peste ani al lui Mao - premierul Victor Ponta, fost jucator de baschet la Steaua, si Carmen Tocala, secretar de stat in MTS, fosta baschetbalista de performanta.

Pe terenurile amenajate special in Piata Constitutiei s-au intrecut peste 350 de echipe, si asta spune totul despre appeal-ul la public al streetball-ului. Tribunele au fost si ele intesate cu spectatori, iar orice are priza la public, are priza la sponsori. Fiecare a primit ceea ce a dorit: fanii, un spectacol pe cinste, cu dunk-uri care au sfidat legea gravitatiei. Brandurile, expunere la public. Iar streetball-ul - o mediatizare care ii ajuta cauza in drumul spre Jocurile Olimpice de la Rio, din 2016. Decizia in acest sens va fi luata la Moscova, la sfarsitul verii.

Noi, cei de la Add Media Access, nu putem decat sa salutam asocierea trainica si, iata, prospera dintre o linie aeriana, si organizatiile care iubesc baschetul. Un slogan bun pentru Wizz Air Sport Arena Streetball ar fi, pe drept cuvant: “Limita e cerul”.


Sportul si marketingul sportiv romanesc au nevoie de asemenea duete creative, iar treaba pe care o fac organizatorii acestui turneu, de cativa ani, merita aplaudata. Dovada ca daca dai publicului calitate, fanii iti vor oferi si timpul, si atentia, si banii lor. Mao avea dreptate.

Am fost martorul energiei formidabile a maselor. Pe aceasta fundatie, este posibil sa izbutesti in orice intreprinzi.

Mao Zedong (lider chinez, 1893-1976)

Mai multe informatii:

www.3la3.ro
www.facebook.com/sportarenastreetball

duminică, 16 iunie 2013

Jose Mourinho: Intoarcerea “Specialului” face bine marketingului

Prima conferinta de presa a lui Jose Mourinho, la al doilea mandat la Chelsea, desfasurata saptamana trecuta, a fost un show media. "Mi-e greu sa ma gandesc la alt antrenor care poate atrage un asemenea interes.", a marturisit un jurnalist englez. Si n-a fost departe de adevar: iubit sau urat, Jose Mourinho este un fenomen. Intoarcerea sa la Chelsea, si afirmatiile facute la 9 ani de la primul "descalecat" la Londra, au tinut prima pagina a ziarelor din intreaga lume, si au deschis stirile sportive de pe toate emisferele.

Ca de obicei, portughezul de 50 de ani s-a jucat cu presa. Daca jurnalistii se asteptau la o conferinta presarata cu momente de sarcasm marca Mourinho, managerul lui Chelsea i-a uimit prin abordarea sa calma, chiar umila. “Daca ar fi sa aleg o porecla pentru aceasta noua era, mi-as spune The Happy One (Fericitul, n.n.)”, a spus Mourinho, aluzie la faimoasa lui prezentare din 2004, cand s-a autodeclarat “The Special One”, Specialul.

Prezentarea lui Mourinho la Chelsea
“Cred ca sunt mai calm si cred ca sunt in cel mai bun moment al carierei mele in materie de know how. Am inceput managementul in 2000. Atunci credeam ca stiu totul, dar dupa 13 ani realizezi ca nu stii nimic si ca trebuie sa inveti in fiecare zi. Sper sa raman aici toti cei 4 ani ai contractului meu.”

Intrebat daca l-a deranjat faptul ca a fost ignorat de Manchester United si Manchester City, Mourinho a declarat: “Sunt unde imi doresc, unde sunt iubit - nu as schimba asta pe nimic in lume.”

“Cariera mea a fost construita si dezvoltata pe succes. Am fost in stare sa ating succesul, sa castig trofee si sa las diferite mosteniri la fiecare club unde am fost.”

Mourinho, starul rock

S-a spus despre George Best ca a fost “al cincilea Beatle”. Mourinho este din acelasi aluat. Chiar si atunci cand nu produce artificii, si se picteaza drept matur, studiat, intelept, asa cum a fost cazul luni, Mourinho atrage - de la cele mai calde aplauze la cele mai acide parodii si taioase critici. Pana la urma, si invidia este o admiratie pe dos, vorba lui Kierkegaard.

Intoarcerea lui Jose la Chelsea este o veste buna nu doar pentru cei care arunca cu pietre, ci si pentru fotbal ca atare, si nu in ultimul rand pentru sotia lui Mourinho. De ce? Fiindca toti vor avea de castigat. Literalmente. Motivele?



Mourinho este o senzatie media. Peste 200 de jurnalisti si cameramani, dintre care multi de peste mari si tari, l-au asteptat luni in sala de conferinte din West Stand-ul Stamford Bridge. Mourinho produce headline-uri. Mourinho creeaza senzatie. Mourinho vorbeste deschis, cu riscul sa isi faca dusmani. Or, asta il face interesant, multilateral, demn de bagat in seama. Dar poate cea mai buna carte de vizita a lui este succesul. Un tip controversat, care a castigat tot ce se putea castiga in fotbalul european. Cum sa il ignori?


Toata lumea castiga de pe urma lui

Cum spuneam, revenirea lui Mourinho este o veste buna pentru toata lumea. Fanii au pe cine sa aplaude - si injure - jurnalistii au despre cine sa scrie, in vreme ce Chelsea, deja beneficiara publicitatii sporite aduse de “Mou”, va vinde mai multe bilete si produse, va castiga fani / clienti noi si va incheia mai multe contracte, mereu o veste buna in competitia cu Man. United, City, Arsenal. Potrivit expertilor in sponsorizari, come back-ul portughezului este “o oportunitate comerciala masiva”, nu doar pentru Chelsea si pentru Mourinho insusi, ci si pentru campionatul englez, Premier League. Conform acestora, abilitatea controversatului antrenor de a atrage o intensa mediatizare globala este o mina de aur, si nu va face decat sa creasca, acum ca Sir Alex Ferguson s-a retras.

In acest moment, Mourinho este cel mai celebru si mai reputat manager din Marea Britanie. Cu doua trofee Champions League la activ si titluri castigate in cele mai importante trei campionate europene (Anglia, Italia, Spania), Mourinho este printre cei mai de succes antrenori de fotbal din istorie, iar sponsorii roiesc in jurul sau. Adidas, Braun, American Express si Henderson Global Investors sunt doar cativa dintre cei ce profita de valoarea comerciala a lui Mourinho.

Expertii sunt de parere ca appeal-ul portughezului va creste, mai ales in conditiile iesirii din scena a singurului om care il putea eclipsa: Sir Alex Ferguson, retras in aceasta vara. Asta inseamna alte contracte faraonice pentru Mourinho, care deja incaseaza 8.5 milioane de euro de la Roman Abramovici, ceea ce il face cel mai bine platit manager din Albion.

Asa cum despre piciorul stang al lui Beckham se predau cursuri la universitate, despre Mourinho se fac studii. Unul dintre acestea, The Celebrity DBI index realizat de firma de cercetari de marketing sportiv, indica faptul ca Mourinho este mult mai apreciat in Insula (98 de puncte) decat in Spania (78 de puncte). Consumatorii britanici il considera mai de incredere (+40%), mai atractiv (+16%) si mai influent (+18%) decat consumatorii iberici, potrivit indexului care analizeaza cum sunt percepute celebritatile de catre public.

Un brand personal puternic

Urmariti aici o parodie haioasa despre "The Special One!"
Faptul ca Edinson Cavani, atacantul uruguayan al lui Napoli, si-a exprimat deja disponibilitatea de a lucra cu Mourinho nu trebuie sa ne mire. Portughezul provoaca admiratie si invita la asociere. Neil Callaghan, director la Fuse Sport & Entertainment, explica: “Mourinho a fost mereu foarte atractiv pentru sponsori si partenerii comerciali, iar abilitatea lui de a atrage o mare atentie din partea media fara a face sau a spune prea multe este exact ce cauta sponsorii.

Cu Sir Alex Ferguson iesit din peisaj, Wenger sub presiune si doua figuri noi la cluburile din Manchester, atentia se va concentra si mai mult pe managerul lui Chelsea, iar Mourinho are o oportunitate masiva de a dezvolta un numar de parteneriate la nivel inalt.”

Si Jon Deacon, responsabilul pe PR la agentia de sponsorship Fast Track, crede ca intoarcerea lui Mourinho, cu reputatia lui pentru conflict si declaratii excentrice, va face brandurile dornice de asociere.

“Oamenii vor avea de aceasta data o asteptare in ce il priveste iar opiniile lor deja formate despre Mourinho pot fi analizate de expertii in marketing, care vor decide apoi daca imaginea lui se potriveste brandului.”

Un lucru este cert. Mourinho are atingerea lui Midas. Asta inseamna ca, cel putin pentru moment, tot ce atinge se transforma in aur. Ceea ce in marketingul sportiv e intotdeauna un “asset” de invidiat.

Trofeele lui Mourinho

Champions League: 2004, 2010
Cupa UEFA: 2003
Primeira Liga (Portugalia): 2003, 2004
Premier League (Anglia): 2005, 2006
Serie A (Italia): 2009, 2010
La Liga (Spania): 2012
Cupa Portugaliei: 2003
Cupa Angliei: 2007
Cupa Italiei: 2010
Cupa Spaniei: 2011

marți, 4 iunie 2013

De la cutii de bere la brand awareness. Ce lasa sportul in urma lui?



Raliul Deltei, eveniment organizat week-end-ul trecut dupa un hiat de 20 de ani si de a carui promovare media pe TV s-a ocupat ADD Media Access, a scos in evidenta impactul major pe care un eveniment sportiv il are asupra unei comunitati.

Raliul Deltei a renascut din propria cenusa dupa doua decenii. Efortul a fost unul colectiv, implicand atat autoritatile locale si organizatiile de promovare turistica din Tulcea si Constanta, cat si reprezentantii mass media si marii nostri sportivi, precum multiplul campion olimpic Ivan Patzaichin Emulatia produsa de eveniment, reflectata de cele cateva mii de persoane care au asistat la deschiderea competitiei, a fost una imbucuratoare. Lumea a venit atat pentru a aduce un omagiu frumusetii Deltei Dunarii, cat si pentru a admira batalia cailor putere, cu 46 de echipaje inscrise in concurs. Cele doua superspeciale pe strazile orasului Tulcea n-au facut decat sa stimuleze imaginatia participantilor, asa cum a facut-o si concursul de canotci la care au participat pe lacul Casla echipe compuse din autoritatile tulcene, pilotii de raliu si reprezentantii presei. Cuvantul de ordine a fost buna dispozitie, care s-a reflectat si in mediatizarea evenimentului, una excelenta pentru un eveniment de profil.
  

Intr-un articol publicat in 2004 in New York Times, francezul Michel Platini, la acea data doar membru in comitetul executiv al UEFA, remarca euforia pe care o creeaza - intr-o comunitate sau natiune - organizarea unui eveniment sportiv, indiferent de amploarea lui. "Starea de spirit a unei comunitati, a unei tari, este incomensurabila.", nota Platini in NYTimes. "Felul in care ne simtim datorita unui eveniment sportiv nu poate fi nici ambalat, nici achizitionat, nici masurat, cu toate barometrele si masuratorile existente. Imensa bucurie si mandrie care te inconjoara literalmente cand mergi pe strazile orasului tau sau pe ulitele de la tara in timpul acestor evenimente speciale, sunt dincolo de noi."


 
Platini avea dreptate. Dupa ce cursa s-a terminat, dupa ce fanii au plecat acasa, dupa ce organizatorii si partenerii media si-au luat bannerele, dupa ce televiziunile si-au transmis stirile speciale si reportajele, in urma Raliului Deltei a ramas un know how, o traditie reinnodata, dar mai ales mandria de a participa la un eveniment unic pentru Romania. Fiecare joaca un rol in organizarea unui eveniment sportiv - de la voluntari, la jurnalisti, la campionii care servesc de model, la omul din fotoliul de acasa care isi ia cinci minute din timpul sau pretios pentru a vedea "ce nebunie frumoasa au facut aia in Delta". Fiecare este o rotita vitala pentru ca masinaria sa creeze un eveniment memorabil.

Un eveniment sportiv inseamna implicare, fie de la fata locului, fie, de la distanta, printr-un tweet, share sau like. Inseamna solidaritate, pentru ca barierele dispar cand tinem cu aceeasi echipa, cand suntem din acelasi oras, cand iubim acelasi drapel. Platini are din nou dreptate: bucuria pe care ne-o ofera sportul nu se poate contoriza. Exista insa si beneficii mai palpabile. Oportunitatile pe care un eveniment sportiv le creeaza, de la parteneriate si locuri de munca, la o infrastructura care ramane ani la rand pe loc, la turismul cultural si de lux pe care le atrage, sunt nenumarate.

Totusi, cea mai pregnanta urma care va ramane - dupa Raliul Deltei, dupa finala Europa League, dupa Bucharest Ring sau dupa etapa de Campionat Mondial Class-1, echivalentul nautic al F1, de acum cativa ani de la Constanta - este mostenirea culturala.
 
In cuvintele lui Platini, "alaturi de legendele sportive, o comunitate mobilizata isi creeaza proprii eroi." Si nu numai atat. Un asemenea eveniment pune locul respectiv pe harta, se bucura de o promovare excelenta (mai ales daca este facuta de Add Media Access:)), capata expunere si deci creeaza brand awareness.

A venit momentul ca sportul romanesc sa lase in urma lui mai mult decat cutii de bere.